Mobil malware har hærget i 10 år

Mobiltelefonerne er endnu ikke plaget af ubudne gæster i form af ondsindet software i samme omfang, som Windows-platformen har været det. Men malware til mobiltelefonerne kan nu fejre 10 års jubilæum, skriver sikkerhedsfirmaet Sophos.

I 2004 dukkede Bluetooth-ormen Cabir op, som ifølge Sophos var det første eksempel på mobil malware uden for laboratoriet. Den kunne sprede sig mellem Symbian-baserede smartphones via Bluetooth. Den var medvirkende til at få smartphone-brugere til at være mere forsigtige og slå synlig Bluetooth fra som standard.

De tidlige smartphone-orme og andre typer malware fik sikkerhedseksperter til at advare om, at smartphones kunne blive ramt af samme malware-problemer, som pc’erne havde set især kort efter lanceringen af Windows XP.

Da Apple lancerede iPhone i 2007 og senere åbnede for applikationer fra andre leverandører, så det ud til, at der kunne være en platform, som kunne blive malware-bagmændenes favoritmål. På mobiltelefonerne havde det primært været Symbian-styresystemet samt nogle enkelte eksempler til Windows CE og Windows Mobile.

I 2009 dukkede det første eksempel op på malware til iPhone i det fri, men derudover har skaden været begrænset. Trojaneren Ikee fra 2009 gjorde heller ingen anden skade end at ‘Rickrolle’ offeret, og den kunne kun inficere telefoner, der var ‘jailbreaket’.

Symbian er i løbet af de seneste 10 år blevet afløst af Android, når det gælder mobil malware. Android er således lige nu dén mobilplatform, hvor der findes de mest udbredte eksempler på ondsindet malware. Det omfatter eksempelvis malware, der kan låse brugerens Android-enhed og opkræve falske bøder eller true med at slette data, hvis offeret ikke betaler – og dermed udleverer sine kreditkortoplysninger.

Truslen om mobil malware har indtil videre vist sig ikke at være så stor, som sikkerhedseksperterne først advarede om i 2004. Til gengæld peger Sophos på, at smartphone-malware giver mulighed for nye forretningsmodeller for de kriminelle bagmænd, som eksempelvis at undgå bankernes to-faktor-autentificering ved at opsnappe sms-engangskoder.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>