Nasa sender asteroidefanger i rummet i 2019

Nasa vil fange og nærstudere en asteroide, og den ambitiøse mission starter allerede i 2019, fremgår det af en pressemeddelelse fra den amerikanske rumfartsorganisation.

Om fem år skal et rumfartøj sendes op for at indfange en lille asteroide med en diameter på højst 10 meter. Den skal så transporteres til omegnen af Månen og slippes fri igen.

Når asteroiden er placeret i stabilt kredsløb om Månen, skal den have besøg af astronauter. Det bliver engang i løbet af 2020′erne, når Nasas nye store løfteraket Space Launch System er klar til at sende rumkapslen Orion langt ud i rummet.


Detaljerne er endnu ikke på plads, men Nasa-forskerne forestiller sig, at asteroiden skal fanges i en form for udfoldelig cylinder, før den fragtes til en bane om Månen. (Illustration: Nasa)

Læs også: Nu vil Nasa have penge til at hente en asteroide

Astronauterne skal undersøge asteroiden på helt tæt hold, og prøver fra den skal bringes med tilbage til Jorden.

Asteroider er efterladenskaber fra Solsystemets dannelse, og studiet af dem kan give ny viden om Solsystemets tidlige historie.

Desuden udgør asteroider en trussel mod Jorden, idet nedslaget fra en asteroide på størrelse med et fodboldstadion med lethed kan lægge en storby øde. Derfor er det nok en meget god idé at lære dem bedre at kende, så man kan udtænke de rette strategier for at få en asteroide til at ændre bane, hvis den har kurs mod vores klode.


Den seks meter store asteroide 2011 MD, der her er fotograferet af rumteleskopet Spitzer, er blandt de potentielle mål fra Nasas asteroidefanger. (Foto: NASA/JPL-Caltech/Northern Arizona University/SAO)

Læs også: Her er 12 asteroider, der kan indfanges med dagens teknologi

Forskerne hos Nasa arbejder indtil videre med to forskellige planer for Asteroid Redirect Mission. Enten skal rumfartøjet fange en lille asteroide, der flyver frit i rummet i sin bane om Solen, eller også skal den snuppe en del af en større asteroide.

I løbet af de næste fire år vil rumfartsorganisationen finde det bedst egnede mål for missionen. Astronomerne har allerede identificeret ni asteroider, der har den rette størrelse, og som bevæger sig i baner, der bringer dem forholdsvis tæt på Jorden.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>