Nu kan Danmark sige nej til genmodificerede majs og kartofler

Fremover får Danmark mulighed for at sige nej til, at der bliver dyrket genmodificerede afgrøder på markerne herhjemme.

Det står klart, efter at et flertal af EU-landenes miljøministre torsdag har vedtaget at ændre reglerne for godkendelse og dyrkning af GMO.

I dag kan et medlemsland ikke sige nej, hvis en genmodificeret afgrøde er godkendt til dyrkning af EU. Den politiske ballade om godkendelsen af en majs fra Monsanto, der er genmodificeret til at modstå sprøjtemidlet ammoniumglufosinat og til at producere giftstoffet Bt, fik dog flere lande til at kræve nye regler.

Læs også: Omstridt GM-majs glider gennem EU’s ministerråd

Miljøminister Kirsten Brosbøl (S) skriver i en pressemeddelelse, at Danmark allerede forsøgte at få lov til at forbyde enkelte GM-afgrøder under formandskabet for EU i 2012. Men dengang forhindrede et blokerende mindretal for forslaget. Nu er det mindretal opløst.

»Med forslaget vil det være den danske regering, der beslutter, hvilke GMO’er vi vil have på dansk jord. Det er præcist den løsning, der skal til, for at løse op for den fastlåste situation i EU,« siger hun.

Det har i praksis været så godt som umuligt at få godkendt nye genmodificerede afgrøder til dyrkning i EU, blandt andet på grund af de mange politiske diskussioner.

»I Danmark vil vi tage stilling til en genmodificeret afgrøde fra sag til sag, og det er godt, at den danske regering nu selv kan bestemme, hvad vi mener er rigtigt for Danmark,« siger ministeren.

Der bliver ikke dyrket kommercielle GM-afgrøder på dansk jord i dag, fordi de få afgrøder, der er godkendt i EU, ikke egner sig til danske forhold.

Landmændenes organisation, Landbrug & Fødevarer, forsøgte med en ny meningsmåling og pressemeddelelse at forhindre, at GMO-skeptiske regeringer som den danske kan blokere for dyrkning af genmodificere afgrøder.

»Forslaget er overflødigt og indeholder en meget stor risiko, fordi de begrundelser for nationale forbud, som medlemsstaterne kan bruge, herunder etiske og sociale, kan være i strid med de globale samhandelsregler i WTO,« advarede direktør Søren Gade op til mødet i dag i en pressemeddelelse.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>