Ny direktør: Energistyrelsen skal drive den grønne omstilling

Siden nytår har Energistyrelsens direktør heddet Morten Bæk – og han har store visioner for den styrelse, som blev sat i verden i 1976 for at sikre energiforsyningen efter den første oliekrise.

Siden dengang er den energipolitiske dagsorden skiftet, og med beslutningen om, at Danmark skal være fri for fossile brændsler og dermed et lav-emissions samfund, mener den nye direktør, at der skal andre boller på suppen end hidtil i den seriøse og fagligt stærke styrelse:

»Omverdenen forventer, at vi spiller en central rolle i denne måske største samfundsomstilling i nyere tid. Og hvis vi skal kunne drive den grønne omstilling som et fagligt kraftcenter, så skal vi være bedre til fire ting: Vi skal være mere for kunderne; vi skal arbejde med en mere moderne og dynamisk ledelseskultur; vi skal være endnu skarpere på det faglige og endelig skal vi være bedre til offensivt at involvere vores omverden i arbejdet,« siger Morten Bæk.

Kender styrelsen på travet

Den nye direktør kender om nogen sin styrelse på travet, idet han har arbejdet i Klima-, Energi og Bygningsministeriet siden ministeriets etablering i november 2007. Først som ledende ministersekretær og så som kontorchef på både det administrative og det energifaglige område. Senest har han været afdelingschef samme sted.


Morten Bæk tiltrådte som direktør for Energistyrelsen 2. januar i år.

De første måneder af sin direktørtid har Morten Bæk derfor brugt på at tale med Energistyrelsens ‘kunder’ eller interessenter – fra interesseorganisationer og brancheforeninger over energiselskaber til kommuner og statsinstitutioner. Og samtidig har han arbejdet på at engagere styrelsen i en målrettet strategiproces for at finde ud af, hvordan styrelsen kunne skabe mere værdi for sine kunder.

Det er der kommet en ny målsætning for organisationen ud af, som hedder ‘Vi driver omstillingen til lav-emission’ – sammen med en ny struktur og organisering, hvor medarbejderne deles ind i seks nye, faglige centre.

Det hele blev præsenteret for medarbejderne onsdag 28. maj og skal være fuldt implementeret i 2016.

Mere synlige i debatten

»Som kraftcenter skal vi fremover være meget mere synlige i den faglige energi-debat. Vi skal være mere opsøgende, deltage i flere møder og selv arrangere konferencer og seminarer og på den måde facilitere de faglige debatter, som tidligere mest fandt sted i regi af brancheforeninger og interesseorganisationer,« forklarer Morten Bæk.

Han tilføjer, at et spin-off af den mere opsøgende stil skal være, at styrelsen ikke mere kan overraskes af et pludseligt boom i solcelleudbygningen eller andre små teknologier, der vil kunne sprænge alle støtterammer.

Morten Bæk er også optaget af, at det skal være nemt for journalister at ringe ind og få en faglig kommentar fra medarbejderne i Energistyrelsen, ligesom styrelsen skal kommentere på centrale spørgsmål ud fra et fagligt synspunkt.

Som eksempel skal en ny analyse fra styrelsen ledsages af kommunikation om de faglige konklusioner og synspunkter på, hvad der er klogt og ikke klogt – ud fra et fagligt synspunkt.

Vil det sige, at I nu stopper med at udsende pressemeddelelser sent fredag eftermiddag, hvor ingen har tid til at skrive særlig indgående om indholdet?

»Vi skal nu til at udforme en effektiv ny presse- og kommunikationsstrategi, som sikrer, at vi kommunikerer om det rette, til de rette og på rette tid,« siger Morten Bæk.

Hvordan med kommunerne, som er planmyndigheder og derfor nogle af jeres vigtige interessenter. Hvordan vil de opleve den nye energistyrelse?

»Kommunerne er rigtig vigtige, og vi skal have en tæt dialog med dem for at finde ud af, hvad der driver dem, og hvordan vi bedst kan bidrage til at skabe værdi lokalt. Vi skal aktivt opsøge kommunerne – og det skal være nemt for kommunerne at ringe ind til os med spørgsmål,« siger han.

Han tilføjer, at der med regeringens vækstudspil er lagt op til at professionalisere den tekniske byggesagsbehandling, hvilket vil kunne aflaste kommunerne.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>