Efter 21 år på værft: Ruslands flåde tager ny atomubåd i brug

Kort efter Sovjetunionens opløsning gik russiske ingeniører i gang med at designe en ny ubåds-klasse, der skulle afløse angrebsubåde af Akula-klassen.

Ubåden skulle have været taget i brug i 1998, men Ruslands økonomiske problemer og store tekniske udfordringer satte arbejdet mere eller mindre i stå, så først i denne måned har den russiske flåde kunnet tage den nye ubåd K-560 Severodvinsk i brug. Det skriver det russiske nyhedsbureau Russia Today og Barentsoberserver.

Ifølge Russia Today er K-560 Severodvinsk, som har fået klassebetegnelserne Yasen og Graney, den mest avancerede atomubåd i den russiske flåde i dag. Ligesom flere amerikanske ubådsklasser er den udstyret med en sonartype, der fylder hele stævnen. Det betyder, at der ikke er torpedoer i stævnen, men til gengæld er sonarens ‘synsfelt’ meget større end det er for en traditionel sonar.


Den russiske flåde har taget den nye ubåd K-560 Severodvinsk i brug, selv om stadig ikke er helt færdigtestet. Den kan dykke ned til 600 meters dybde, men de normale russiske testområder ud for Kandalakshabugten ved Kolahalvøen har ikke så store vanddybder. Foto: Sevmash.ru

Den 120 meter lange ubåd har en topfart på 30 knob i neddykket tilstand og 14 knob ved overfladen. Den 90 mand store besætning har ifølge nogle medier mulighed for at undslippe ubåden via en slags redningskapsel, der kan bringe dem op til overfladen.

Ubådens bevæbning består ifølge Russia Today af 533 mm torpedoer og Onyx eller Kalibr-missiler, der er rettet mod henholdsvis skibe og mål på land. Ifølge magasinet Popular Science er der også indikationer på, at ubåden vil kunne affyre missiler mod fly.

Ifølge Russia Today er flåden allerede i gang med at bygge to søsterubåde og forventer at lægge køl til en tredje senere i år. Produktionen af yderligere tre ubåde forventes at gå i gang næste år. Søsterubådene får dog et lidt andet skrogdesign og mere moderne udstyr.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>