Trådløst tungetastatur giver kørestolsbrugere nye muligheder

Mennesker, der har mistet førligheden og er lammede, får nu muligheden for igen at kunne bevæge en kørestol, skrive breve, tage telefonen eller sætte musik på anlægget. Med et minitastatur, der betjenes med tungen, kan de handicappede lære at navigere og betjene apparater.

I 2008 skrev Ingeniøren om projektet, der dengang var på forsøgsstadiet.

Læs også: Fremtidens kørestol styres med en magnetisk tungepiercing

Prototypen dengang var ikke trådløs, og den var langt fra den højteknologisk løsning, som firmaet bag, TKS A/S, kan vise frem i dag, og som kommer på markedet til efteråret.


Munddelen til iTongue, der bliver specialdesignet efter brugerens gane og tandsæt, indeholder 18 ‘taster’, som den handikappede kan bruge til f.eks. at skrive eller navigere en kørestol. (Foto: Peter Thomsen)

Løsningen består af tre dele. En specialtilpasset mundbøjle med et elektronisk tastatur med i alt 18 felter, en ferromagnetisk tungepiercing og en Control Unit (CU-boks), som trådløst modtager kommandoerne fra mundtastaturet og styrer kørestol og andre enheder.

Tastaturet er delt i to dele med i alt 18 felter. 10 af felterne fungerer som tastaturet på en gammel Nokia-mobil, hvor tast 2 er ‘a’, ‘b’ og ‘c’, tast 3 er ‘d’, ‘e’ og ‘f’ osv. Tastaturet benytter det såkaldte T9-system, gætter selv på, hvilket ord, brugeren er i gang med at taste, efterhånden som man staver ordet.

»Man vænner sig faktisk enormt hurtigt til at bruge tastaturet. Det er klart, at det vil tage nogle uger, før man kan skrive længere tekster hurtigt. Men det giver jo helt nye muligheder for de handicappede, at de ikke er afhængige af en hjælper til at skrive for dem. Det giver dem et privatliv – men også en mulighed for at arbejde og udføre en funktion,« siger Gert Spender, direktør i TKS A/S.

Antenne indbygget i bøjlen

Muse-delen af tastaturet fungerer ligesom et joystick, hvor midten er 0-punktet, der fylder cirka en kvadratcentimeter. Derfra kan man bevæge tungen fremad for at komme frem. Jo længere frem, man styrer, jo hurtigere kører kørestolen. Bevæger man tungen til siden, begynder kørestolen at dreje.

En af udfordringerne under udviklingen har været at få signalet fra tastaturet ned til CU-boksen. Den nuværende patenterede løsning er en mini-antenne, der sidder i selve tandbøjlen, så signalet altså ikke skal gå gennem tænder og kæbe, men kun kinden.

Tandbøjlen specialdesignes til brugerens gane og tandsæt og skulle ikke genere taleevnen.

»Men ligesom for børn, der får bøjle på, vil det lige tage et par uger, før talen er helt normal,« forklarer Gert Spender.

Til gengæld vil det være at foretrække at tage bøjlen ud ved spisning, siger han.

TKS A/S er en spinoff-virksomhed fra Aalborg Universitet, og iTongue blev vist frem i denne uge på den internationale konference for neuroscience, ICNR2014. En mindre avanceret løsning, iHandle, er allerede på markedet og kan bruges af handicappede med førlighed i hænderne.

Et iTongue-system vil komme til at koste i omegnen af 90-120.000 kroner. Prisen vil dække specialdesignet tandbøjle, tungepiercing, CU-boks samt oplæring i brug.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>