Overvågningssoftware skal stoppe eksamenssnyd på Syddansk Universitet

Eksamenstiden nærmer sig på de danske universiteter – og med den også de obligatoriske historier om, hvor meget eller lidt de danske studerende snyder eller ikke snyder. Sidste år kunne man på Syddansk Universitet konstatere 175 opdagede forsøg på snyd, og det tal håber man nu at nedbringe ved hjælp af overvågning, når der fra næste uge skal tusindevis af akademikere til skriftlig eksamen.

Nærmere betegnet skal et stykke overvågningssoftware, der går under navnet Exam Monitor, installeres på de studerendes computere inden eksamen. SDU har selv udviklet softwaren, der skal give administrationen mulighed for at kontrollere, om eksaminanderne holder sig inden for reglerne.

Og universitetets it-chef, Kurt Gammelgaard Nielsen, er overbevist om, at det vil nedbringe mængden af eksamens-fusk.

»Jeg er sikker på, at det vil have en præventiv effekt. Men det giver også en bedre retssikkerhed, for materialet er tilgængeligt for både den enkelte studerende og SDU i forbindelse med sager om snyd,« siger Kurt Gammelgaard Nielsen til Version2.

Exam Monitor monitorerer al aktivitet på den studerendes computer under eksamen, og oplysningerne bliver derpå lagret i en dertil indrettet database. Derefter kan den eksamensansvarlige se oplysningerne igennem, og en lang liste af programmer, der kan bruges til snyd, slår automatisk ud i systemet. Det kan eksempelvis være Dropbox.

Den studerende skal logge på programmet med en kode, der udstedes til den konkrete eksamen, og koden er knyttet til en tidsbegrænsning svarende til det tidsrum, som eksamen er sat til at vare. Derefter stopper overvågningen automatisk.

Derfor behøver de studerende ikke at frygte for konstant overvågning, mener it-chefen, der understreger, at sikkerheden er i orden.

»Databasen befinder sig fysisk i vores serverrum på SDU. Og der er implementeret en restriktiv rettigheds- og funktionsstyring, så kun udvalgte administrative personer på de enkelte fakulteter har adgang. Det logges også, hvilke administrative personer der undersøger hvilke studerende, og systemet er anmeldt til Datatilsynet,« siger Henrik Gammelgaard Nielsen og uddyber, at oplysningerne slettes inden for en kort tidsramme, som loven dikterer.

Læs også: Gymnasielærer: Nye regler om eksamen gør internet-snyd uundgåeligt

Umuligt at undgå snyd

SDU er first movers herhjemme med brugen af overvågningssoftware på studerendes computere. Og på Københavns Universitet går man ikke med planer om at følge i hælene på Exam Monitor. KU’s it-chef, Jakob Jørgensen, er meget skeptisk overfor, om en sådan løsning kan forebygge snyd.

»Vi bruger det ikke, og det er heller ikke noget vi går med planer om. Hvis man vil snyde, så kan man også snyde, og man behøver næppe være det store geni for at snyde et program som Exam Monitor med eksempelvis en virtuel maskine,« siger Jakob Jørgensen til Version2, og tilføjer, at softwaren efter hans mening ikke kan bruges til andet end at frikende elever, der alligevel ikke snyder.

»Vi forsøger at undgå at etablere systemer, der stort set ikke viser andet, end at de, der ikke snyder, ikke snyder«.

Mimi Munch-Jensen studerer Cand.Public på Syddansk Universitet, og hun er en af de elever, der snart kan se frem til at skulle overvåges af institutionens nyudviklede software. Og selvom der har været registreret betragtelige problemer med snyd, så er hun ikke udpræget begejstret for udsigten til at bruge Exam Monitor.

»På den ene side er det selvfølgelig svært at kontrollere, at folk ikke sidder og bruger Dropbox og andre ting. Men vi er studerende på en universitetsuddannelse, og når der et program, der simpelthen overvåger os, så forsvinder følelsen af ansvar for egen læring lidt. Udover, at det også bare er lidt ubehageligt,« Siger Mimi Munch-Jensen til Version2.

Exam Monitor skal tages i brug fra denne uge, hvor de skriftlige eksaminer på SDU begynder.

Læs også: Ministerium efter kritik: Det er skolernes eget ansvar, at eleverne ikke snyder med internettet

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>