Blog: De anonymes foretrukne operativsystem i ny Windows forklædning

Jeg har i nogle år fulgt et interessant Linux projekt, som for ganske nylig ramte den magiske version 1.0. Systemet er kræs for de paranoide, de forfulgte og de sikkerhedsbevidste, om end man ikke behøver at tilhøre alle kategorier for at få glæde af det.

Tails projektet forsøger at tilbyde brugerne privatliv og anonymitet på Internettet, samt at omgå censur hvor end man er. Deres slogan, »The amnesic incognito live system«, beskriver projektets formål ret præcist: her tilbydes et operativsystem, der som udgangspunkt ikke skriver til harddisken (amnesic/”glemsomt”) og hjælper brugeren med at skjule sin identitet (incognito).

Håbet med Tails er bl.a. at journalister og whistleblowers rundt omkring i verden, kan fortsætte kampen for frihed, lighed og demokrati, uden at blive generet af f.eks. diktaturstaters censur.

Tails er en udløber af Incognito LiveCD projektet, der gik til grunde tilbage i 2010, og fungerer ligeledes uafhængigt af PC’ens originale operativsystem. Man kan således starte fra DVD, USB eller SD kort og Tails lever kun i computerens midlertidige hukommelse (RAM). Der efterlades ingen spor eller data som efterfølgende kan gendannes og granskes af uvedkommende.

Kejserens nye klæder

Systemet er baseret på Debian GNU/Linux og er utrolig brugervenligt. Er man Windows-bruger kan man oven i købet anvende Tails med en Windows forklædning, der i seneste beta1 version er opgraderet fra Windows XP til Windows 8 look (denne funktion tilbydes dog primært for, at man ikke tiltrækker sig unødig opmærksomhed på offentlige steder).

Windows mode i v1.0 (venstre) vs 1.1 beta (højre)

Gennemsyret af paranoia

Som det ses på det første billede, kommer Tails med en række applikationer som er konfigureret med sikkerhed for øje: web browser, instant messaging klient, email klient, office suite, billed og lyd redigering m.v. Alt sammen sat op til at forbinde til Internettet via Tor-netværket.

Tails baserer sig på anvendelse af moderne krypteringsteknologi og tilbyder bl.a.:

  • Kryptering af dine USB sticks eller eksterne harddiske med LUKS.
  • Automatisk SSL-kryptering af kommunikationen til en række større hjemmesider vha. HTTPS Everywhere.
  • Kryptering og signering af email og dokumenter vha. OpenPGP.
  • Beskyttelse af instant messaging kommunikation vha. OTR.
  • Beskyttelse af kodeord og notater vha. KeePassX.
  • Sikker sletning af filer og disk vha. Nautilus Wipe.

Dele af Tails skulle være baseret på TrueCrypt, så det bliver spændende at se, hvad der sker efter den seneste ballade med dette projekt.

Støt projektet

Tails er “Free Software” under GNU/GPL (version 3+) og donationer til projektet kan afgives her: Freedom of the Press Foundation

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>