Politikere om FE’s NSA-samarbejde: Vi vidste ikke, hvad vi gav lov til

Der er ikke noget ulovligt i, at Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) giver NSA adgang til rådata tappet direkte fra fiberkabler på dansk grund, har flere juridiske eksperter vurderet, for loven, der regulerer FE, giver meget brede beføjelser.

Læs også: Lov om Forsvarets Efterretningstjeneste åbner døren for NSA

Men den mulighed kommer som en overraskelse for de politikere, som var med til at vedtage loven sidste år. Det skriver Information, som gennem en række artikler har dokumenteret et tæt samarbejde mellem FE og NSA, der efter alt at dømme involverer NSA-adgang til ufiltrerede data fra danske internetkabler.

Læs også: Avis: Danmark hjælper NSA med at tappe fiberkabler

Flere af ordførerne, som stemte ja til loven sidste år, vidste ikke, at beføjelserne til Forsvarets Efterretningstjeneste blev så brede. Det var heller ikke noget, der var fokus på under lovarbejdet, fortæller politikerne fra blandt andet SF, Socialdemokraterne og Liberal Alliance.

»Jeg tror ikke, der har været tilstrækkelig opmærksomhed omkring det,« siger Jonas Dahl til Information.

Hos Dansk Folkeparti er det heller ikke grund til bekymring, at NSA får så bred adgang til danskindsamlede data, for partiet har tillid til FE’s samarbejdspartnere, svarer forsvarsordfører Marie Krarup.

Enhedslisten stemte som eneste parti imod loven, men forsvarsordfører Pernille Skipper husker heller ikke, at der var nogen debat om, hvor brede beføjelser lovteksten faktisk gav Forsvarets Efterretningstjeneste.

Lene Espersen fra det Konservative Folkeparti ønsker ikke at udtale sig, mens Troels Lund Poulsen fra Venstre ikke var til at træffe.

Forsvarsminister Nicolai Wammen (S) mener omvendt ikke, at det bør være nogen overraskelse, hvad man stemmer for, når man som folketingsmedlem trykker på knappen. Han siger til Politiken, at FE indsamler data fra ‘alle former for kilder’, i både ind- og udland, samt at samarbejde med andre landes efterretningstjenester er meget vigtige og blandt andet førte til, at man kunne afværge et planlagt terrorangreb mod Jyllands-Posten i København. Men FE’s arbejde er rettet mod udlandet og omfatter ikke masseovervågning af danskere, pointerer ministeren.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>