Private elkunder kan glemme alt om lavere priser

Private elforbrugere, der havde set frem til en billigere elregning med den kommende lempelse af PSO-afgiften, kan godt slukke julelysene i øjnene. De er nemlig slet ikke omfattet af lempelsen, selv om det ellers fremgik af de fleste avisers omtale af sagen onsdag.

Læs også: Regeringen og Venstre: Nu sætter vi den forhadte PSO-afgift ned

Lempelsen af den grønne PSO-afgift er et væsentligt element i regeringens og Venstres nye aftale om en vækstpakke, men af aftalens bilag fremgår det, at elafgiften for private i stedet forhøjes med cirka 5 øre pr. kWh, således at den modsvarer den del af PSO-betalingen til grøn strøm, som private elforbrugere før har bidraget med.

For dem, der tænker, hvorfor man så ikke bare opretholdt PSO-afgiften for private, kan det oplyses, at man ikke må forskelsbehandle på et gebyr, der lægges på de samme ydelse, og derfor er man altså nødt til at gå omvejen omkring en afgift.

Ikke en reel merudgift

For private elforbrugere har den stigende PSO-udgift ikke været en reel merudgift, da den modsvares af lavere elmarkedspriser, som samlet set har give lavere udgifter til strøm.

For hele perioden udgør private elforbrugeres PSO-bidrag 3.660 mio. kroner, og det bringer hermed den reelle lempelse af PSO’en ned på 9,5 mia. kroner, som altså først og fremmest kommer virksomhederne til gode.

Selv om den samlede, annoncerede lempelse på de 9,5 mia. kroner ser ud af meget, så resterer der dog stadig en PSO-regning for grøn strøm på 31,1 mia. kroner fra 2015 til 2020 – eller 5,2 mia. kroner om året i gennemsnit.

Afgiften bør kunne justeres

Hos elsektorens brancheforening, Dansk Energi, accepterer adm. direktør Lars Aagaard den nye elafgift, fordi den ikke overordnet ændrer på den samlede beskatning:

»Men jeg er da spændt på, om man så husker at justere den nye el-afgift ind efter elprisen, sådan som mekanismen er ved PSO-betalingen. Ellers er der jo bare tale om en ekstra afgift på el, som i forvejen er hårdt beskattet i forhold til andre energikilder,« siger han.

Han henviser til, at i PSO-systemet giver højere elpriser en lavere PSO-betaling – og omvendt.

Ifølge fakta-ark fra Vækstpakken udgør den reelle reduktion af udgifterne til PSO cirka 3,47 mia. kroner i perioden frem til 2020 og består af en udskudt havmøllepark og andre reduktioner i vind-aktiviteterne samt af afskaffelse af PSO for gas.

Finansiering af resten af lempelsen på 7,5 mia. kroner for hele perioden bliver klaret via ubrugte puljer og tilskud, der omposteres.

Læs også: Regeringen inddrager millioner fra grøn teknologi for at betale vækstpakke

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>