Havarikommissionen: Vi ved ikke, hvorfor IC4 ikke bremser

Det er svært at sige, hvorfor bremserne svigtede på det IC4-tog, der i december sidste år kolliderede med et stillestående tog på Esbjerg Station. Ifølge Havarikommissionen, der har undersøgt hændelsen grundigt, er det faktisk ikke muligt at dokumentere, hvad der ligger til grund for den forringede bremseevne.

»Nej, det kan man ikke dokumentere, og det er også det, vi påpeger i rapporten. Mange har måske deres antagelser, men vi har været inde og tjekke for glatte skinner. Vi har ikke kunnet dokumentere noget unormalt, som ikke skulle være der, og vi har tjekket så godt, som man kan,« siger Bo Haaning, kontorchef i Havarikommissionen.


Skaderne på togene blev fanget af Ingeniøren-læser Jens Sundall

De to tog stødte sammen, da bremseevnen i det kørende IC4-tog svigtede i en grad, der gjorde, at toget ikke kunne bringes til standsning over en distance på 121,5 meter – selv om det kun kørte 30 km/h. Ifølge Havarikommissionens rapport, der blev offentliggjort for lidt over en uge siden, havde lokomotivføreren ikke oplevet glatte skinner på ruten inden hændelsen. Og som Bo Haaning i dag bekræfter, har kommissionens undersøgelsesarbejde altså ikke kunnet dokumentere glatte skinner.

Læs også: Havarikommission: Hjulblokering bag IC4-sammenstød i Esbjerg

Alligevel har rapporten ikke vakt bekymring hos Trafikstyrelsen, der er statens organ for sikkerhed på jernbaneområdet. Styrelsen meldte efter rapportens udgivelse ud, at den ikke gav anledning til at foretage sig noget nyt, da man har fuld tiltro til, at DSB tager togene ud af drift, hvis de ikke kan bremse.

I 2011 blev alle IC4-togene taget ud af drift, da to tog ikke kunne standse ved et rødt stopsignal. I 2012 udstedte Trafikstyrelsen en midlertidigt tilladelse til at tage IC4-togene i brug igen, og sidste år blev tilladelsen permanent, da styrelsen vurderede, at togets bremseevne under normale forhold er fuldt dokumenteret.

Læs også: Trafikstyrelsen: Vi har styr på IC4′s bremser

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>