Rapport: Københavns offentlige transport er verdens mest effektive

Trods løbende dansk kritik af s-togsnedbrud, revner i IC4-tog, forsinkelser og dyre og langsommelige metrobyggerier er København netop kåret til byen med den mest effektive offentlige transport i verden. Det er Siemens, der har bestilt rapporten ”The Mobility Opportunity”, som kortlægger samfundsøkonomien i offentlige transportsystemer i 35 byer verden over.

Læs også: Københavns kollektive trafik skraber bunden i Europa

‘Vi er i København privilegeret med en af de bedste offentlige infrastrukturer i verden – måske den bedste. Undersøgelsen viser tydeligt, at et af de væsentligste parametre for en velfungerende by, er at den offentlige transport fungerer,’ siger Steen Nørby Nielsen, der er direktør for Siemens Mobility i Danmark i en pressemeddelelse.

Rapporten vægter økonomiske fordele ved offentlig transport i forhold til udgifter til transportsystemerne og økonomiske ulemper ved at mangle velfungerende offentlig transport. Det kunne blandt andet være tiltrækning af virksomheder til området, øget effektivitet og økonomiske fordele ved tidsbesparelser. På den baggrund peger rapporten blandt andet på, at verdens byer i alt kan spare op til 2.000 mia. kr. om året ved at forbedre de offentlige transportsystemer.

Offentlig transport kan betale sig

Rapporten roser, at Københavns udgifter til offentlig transport kun svarer til 8,6 procent af københavnernes bruttonationalprodukt. I andre byer er tallet helt op til 19 procent. Rapportens beregninger viser, at udgifterne i 2030 vil svare til 8,8 procent af BNP i Københavns tilfælde, hvilket dog stadig placerer byen på en global førsteplads.

»Det koster penge at investere i offentlig transport, og det kan godt afholde nogle byer fra at gøre det, men rapporten konkluderer, at investeringerne i offentlig transport kommer mangefold igen,« siger pressechef i Siemens Danmark, Rasmus Windfeld.

København roses særligt for planerne om at udvide metroen med Metrocityringen og Sydhavnsmetroen for at imødegå det fremtidige behov for offentlig transport. Derudover roser rapporten, at der stadig er kapacitet i det offentlige transportsystem til at modtage flere passagerer, ligesom ledelse og styring af systemet ifølge rapporten fungerer godt.

Læs også: Så stor er metro-aftalen: Biltunnel og to nye strækninger til i alt 13,7 milliarder

Konkret peger rapporten dog på flere tiltag i den københavnske transport som fordele, selvom de har været under stærk kritik herhjemme. Det gælder blandt andet rejsekortet, der roses for ‘en høj grad af funktionalitet for brugerne’, ligesom byen roses for god planlægning af metrocityringen.

»Jeg tror altid, at man synes, at den offentlige transport er dårlig, hvor man bor, og der er selvfølgelig altid ting, der kan gøres bedre. Hvorvidt det er en plausibel konklusion eller ej, må man selv vurdere, med jeg tror generelt godt, at man kan tillade sig at være positivt stemt over det,« siger Rasmus Windfeld.

Busserne er dyre

Den offentlige transport i København scorer dog også lavt på en række punkter. Blandt andet er København dårligt forbundet med offentlig transport til andre større byer, der gøres for lidt i byen for at fremme benyttelsen af offentlig transport, og det er dyrt at bruge transportsystemet, konkluderer rapporten. Konkret peger den på, at en roadpricing-løsning kunne fremme brugen af offentlig transport i byen, og at især de københavnske busser er dyre i forhold til deres modstykker i andre byer i undersøgelsen.

I undersøgelsen indgår tre kategorier af byer, nemlig de veletablerede, de særligt befolkningstætte og dem med særligt stor vækst. København hører til den første kategori og efterfølges af Madrid og Wien som byerne med den mest samfundsøkonomisk effektive kollektive transport.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>