Så mange danskere bliver konstant overvåget på nettet




Antallet af danskere, der bliver kigget over skulderen på nettet, stiger støt og massivt.

I løbet af en periode på fem år er antallet af politiets overvågninger af konkrete personer i samfundet steget fra 134 personer i 2008 til næsten 1.800 i 2013.

Det viser en opgørelse fra Rigspolitiet.

De overvågede personer bliver beskrevet som eksempelvis rockere eller potentielle narkohandlere.

Det skriver avisen Metroxpress.

Brugen af smarte mobiler angives som en af årsagerne til, at det er blevet nemmere at overvåge de personer, der bevæger sig på kanten af loven.

“Vi bruger naturligvis de efterforskningsmuligheder, vi har. I takt med, at de kriminelle i højere og højere grad bruger internettet eller forsøger at skjule sig bag anonyme mobiltelefoner, skal vi selvfølgelig følge med, hvis vi skal kunne afsløre dem,” skriver kommunikationsrådgiver Thomas Kristensen fra politiet til Metroxpress.

Snowden og spionage
Snowdens læk af tusindvis af dokumenter har sat fokus på personovervågningen på nettet.

I journalisten Glenn Greenwalds netop udkomne bog, Overvåget, sættes der et stort spørgsmålstegn ved, om overvågningen kun anvendes til bekæmpelse af kriminalitet.

I bogen fremgår det, at NSA slet ikke har succes med at afsløre kommende terrorister med den massive overvågning, men til gengæld har stor succes med at bruge overvågningen i eksempelvis konkurrencesituationer, eksempelvis ved at beskylde kinesiske Huawei for at bygge overvågningsudstyr ind i firmaets hardware.

Læs også: NSA skjuler spionudstyr i routere og servere

Glenn Greenwald var ham, der mødte Snowden og fik adgang til de dokumenter, som han havde taget med fra sin tid som efterretningsofficer i NSA-regi. I bogen nævnes Danmark også som en samarbejdspartner for NSA.

Protester mod logningen
Teleselskaber skal ifølge et EU-direktiv logge alle danskeres teletrafik i et år. Regler, der er blevet mødt med brede protester fra den etablerede industri over politikere til organisationer som Amnesty International.

Lognings-reglerne er i øvrigt blevet underkendt af EU-domstolen.

Læs også: Knald eller fald: Omstridt dansk overvågning kan blive fortid i dag

“Politiet skal selvfølgelig jage kriminelle. Men det, vi vender os mod, er den masseovervågning og registrering af helt almindelige danskere, for hvad de laver på internettet,” siger Jakob Willer, der er direktør for Teleindustrien, til Metroxpress.

Ifølge Enhedslisten, der bakker op omkring Teleindustriens kritik, handler det også om et grundlæggende spørgsmål om, hvorvidt vi som danskere vil finde os i at leve i et overvågningssamfund.

Hvad mener du? Har overvågningen taget overhånd, eller giver det god mening at holde øje med større eller mindre dele af borgerne i et samfund?

Læs også:
Endnu en skandale: Jeg anklager…!

Knald eller fald: Omstridt dansk overvågning kan blive fortid i dag

NSA skjuler spionudstyr i routere og servere



Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>