Sådan sikkerheds-uddanner DONG 6.500 folk i ét hug



Mænd i sort


Sådan så ‘film-plakaten’ ud til DONG’s interne kortfilm, der skulle gøre medarbejderne opmærksomme på fem hovedregler, der kan øge sikkerheden i energivirksomheden. Fra venstre ses koncerndirektør Morten Hultberg Buchgreitz, administrerende direktør Henrik Poulsen og yderst til højre it-direktør Michael Moesgaard. Billede: DONG. 


Et fingeret sikkerhedsangreb for godt et halvt år siden var noget af en øjenåbner for energikæmpen DONG Energy, der leverer strøm og varme til et stort antal danske hjem.

Energiselskabet med en omsætning på 73 milliarder kroner og 6.500 medarbejdere havde inviteret sikkerhedsselskabet CSIS Security Group til at forsøge at komme ind i selskabets computersystemer ved at gå ind ad hoveddøren og sætte sig ved tilfældige pc’er.

Ikke nok med, at de falske it-kriminelle kunne snige sig ind hos DONG og derfra fik videre adgang til virksomhedens computere; de fik også tilbudt mad i DONG’s køkken, da de sneg sig forbi der.

“Vi er glade for, at vi har servicemindede medarbejdere, men vi skal som medarbejdere være opmærksomme på, hvornår vi skal stille kritiske spørgsmål til fremmede i virksomheden,” fortæller DONG’s it-direktør, Michael Moesgaard.

For et sådan indbrud kunne have været katastrofalt, hvis det havde været ægte kriminelle med uædle motiver, der havde fået adgang til DONG’s netværk.

Her ligger nemlig forretningshemmeligheder og adgangen til samfundskritiske industrielle it-systemer, der i de forkerte hænder kunne slukke for al strømmen i København.

It-direktør Michael Moesgaard fik derfor identificeret it-systemer, de fysiske faciliteter som indgangspartier og virksomhedens medarbejdere som de våben, der tilsammen skal holde ubudne gæster fra fadet.

“Du kan have de bedste it-systemer og adgangskontroller, men hvis medarbejderne ubevidst åbner døren og giver adgang til systemerne, er man jo lige vidt,” forklarer Michael Moesgaard til Computerworld.

Die Hard hjalp på topledelsen
Med de nyfundne opdagelser om medarbejdernes lidt for venlige attitude over for “de fremmede” sikkerhedsfolk og angstprovokerende klip fra Die Hard 4.0-filmen med hackerangreb mod netop industrielle energi-systemer fik Michael Moesgaard opbakning fra topledelsen til at igangsætte en it-awareness-kampagne.

“Da vi så klippet fra Die Hard 4.0, fik topledelsen øjnene op for, at den slags potentielt også kan ske hos os, selv om risikoen er relativt lille,” forklarer Michael Moesgaard, inden awareness-kampagnen blev sparket i gang i det spæde forår.

En awareness-kampagne i it-regi er et oplysningsfremstød, der blandt andet skal gøre medarbejderne opmærksomme på de risici, der er, når de åbner mails fra ukendte afsendere med links og vedhæftede filer, og hvis de uhindret lader fremmede uden adgangskort komme ind i DONG’s bygninger.


Artiklen fortsætter på næste side…


Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>