Sådan tog han turen fra DTU til amerikansk toppost

Lars Rossens karriere har bragt ham vidt omkring både fagligt og geografisk. I dag er den 50-årige civilingeniør, ph.d. og MBA rykket op som CTO i HPs X-portfolio & Foundation Service Group. Han er dermed den højest placerede dansker i virksomheden, som har 300.000 medarbejdere. Selv er han chef for 23 it-arkitekter, der lægger den overordnede strategi og it-arkitektur for de 4.000 udviklere i R&D-afdelingen.

Lars Rossen indledte sin karriere med en kort visit som forsker på DTU, blev kodenørd i Netman og siden firmaets sælger i Asien. Herefter nåede han både at være CEO og CTO, inden firmaet blev opkøbt af HP i 2004.

Giv din karriere en chance. Se de seneste muligheder på Jobfinder.

Med afsæt i sine ene erfaringer giver han her syv bud på, hvordan man skaber sig en international topkarriere:

Kom ud af komfortzonen

Det karakteriserer min karriere, at jeg aldrig er gået den slagne vej. Jeg blev ansat til at udvikle og kode løsninger, men slog til, da der var en mulighed for at lave teknisk salg i Asien. Alle mine daværende kolleger sagde, at ’nu går du over på den mørke side’. Men jeg vendte tilbage fra ’den mørke side’ og blev teknisk chef, fordi jeg nu forstod kundernes behov samtidig med, at jeg kunne gå i dialog om det tekniske. Og så lærte jeg at begå mig i en anden kultur.

Hertil kommer, at man mindsker risikoen for at male sig selv op i en krog, når man kommer ud af sin komfortzone, fordi man får flere forskelligartede kompetencer.

Tag chancer

Vi er lidt tryghedsnarkomaner i Danmark, men satser man på en international lederkarriere, skal man være villig til at tage chancer, der ikke ligger lige for. Et par år efter, at min arbejdsplads blev overtaget af HP, valgte jeg at tage imod et job på HP’s hovedkontor i USA. Det betød, at jeg måtte droppe min danske ansættelseskontrakt med alle de fordele, der er, i forhold til opsigelse, ferie osv. til fordel for en amerikansk ansættelseskontrakt, hvor man kan blive opsagt efter 14 dage og ikke har noget socialt sikkerhedsnet.

Læs også: Sådan skifter du karrierespor

Tænk langsigtet – planlæg kortsigtet

Det er vigtigt at tænke langsigtet, når det gælder opbygning af viden. Man skal stå på et massivt fagligt fundament. For eksempel går det, jeg har lært i teoretisk computer science, ikke af mode. Selv om man siger, at udviklingen inden for it går meget hurtigt, har mange af de basale ting eksisteret i mange årtier. De får blot nye navne og bliver sat sammen på andre måder. Sørg derfor for at få generelle færdigheder, som også er gangbare om 25 år. Som 50-årig sørger jeg for fortsat at udvikle mig.

Til gengæld kan man ikke lægge en langsigtet plan for karrieren. Dertil er verden alt for dynamisk – og man skal være klar til at gribe de chancer, der byder sig.

Opbyg netværk

Det er helt nødvendigt at kende folk og skabe relationer, hvis man vil udrette noget både arbejdsmæssigt og karrieremæssigt.

Dybt inde i kernen af mig selv er jeg en teknologinørd. Derfor falder det mig ikke naturligt at gribe telefonen og tale med andre, men jeg ved, at det er vigtigt. På samme måde er jeg bevidst om at deltage i konferencer for at møde folk. Og den enkelte konference giver ingen effekt, det er det lange træk.

Læs også: Gode råd til ingeniøren, der hader at netværke

Kombiner teknologi og ledelse

Jeg har suppleret mit civilingeniørstudium med både en ph.d. i computer science og en MBA (Master of management in Technology fra DTU). Det betyder, at jeg forstår både den teknologiske og den forretningsmæssige del af virksomheden og kan bevæge mig hjemmevant begge steder.

Lær af spejderbevægelsen

Som ung var jeg aktiv spejder og havde nogle lederroller. Alt i spejderbevægelsen bygger på frivilligt arbejde, og hvis folk ikke synes, det er skægt, kan man ikke lede en spejderpatrulje. Jeg fik det derfor tidligt ind under huden, at der kun sker noget, hvis jeg kan få andre til at blive entusiastiske omkring en sag.

Det har nok været medvirkende til min succes som teknologileder, fordi jeg bestræber mig på, at folk selv ønsker at gøre det, jeg gerne vil have dem til.

Læs også: Sådan bliver du synlig på LinkedIn

Vær flittig

Sidst men ikke mindst skal man være klar over, at man ikke får en international toppost med en 37 timers arbejdsuge. Man skal være villig til at bruge ekstra tid, at rejse meget, videreuddanne sig og arbejde aftener og weekender.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>