Se Brasiliens VM-stadioner vokse frem på få minutter

VM i fodbold skal spilles i 12 forskellige byer – og et af de værste steder bliver i Manaus langt inde i Amazonas, som videoen herover viser. Her er både temperatur og luftfugtighed høj, og tropiske regnskyl er en evig udfordring. Byens stadion blev oprindeligt opført i 1970, men det er blevet bygget helt om til VM. Arena de Amazônia er designet af GMP Architecten og ingeniørfirmaet Slaich, Bergermann & Partners, som har specialiseret sig i stadionbyggeri.

Facaden og taget bæres af en stålkonstruktion med hule søjler, som desuden fungerer som nedløbsrør. Selve facaden består af en gennemsigtig hvid glasfiberdug, som skal reflektere sollys samt skygge og give læ for vejrliget. Åbninger i jordhøjde skal desuden sikre tilstrækkelig ventilation til såvel tilskuere som spillere. Byggeriet skulle have været det ‘grønneste’ stadion med bæredygtighedscertificering fra den amerikanske LEED-organisation – men voldsomt vejr har forsinket byggeriet betragteligt, derfor er de planlagte solcellepaneller aldrig blevet monteret.

I stedet er byggeriet blevet et eksempel på, hvor farlige forholdene er på de brasilianske byggepladser – tre arbejdere er således omkommet under byggeriet. Et andet kritikpunkt ved det 1,7 mia. kroner dyre stadion er, at der ikke er noget hold i Manaus, som kan gøre sig forhåbninger om at fylde de 42.374 sæder, når de fire VM-kampe i gruppespillet er fløjtet af om 13 dage.

Ikonisk katedral

Den mest ikoniske af Brasiliens mange fodboldkatedraler er nok Estádio do Maracanã i Rio de Janeiro. Det var her, Brasilien tabte 2-1 til Uruguay ved VM i 1950 – en skamplet, som Brasilien håber at kunne vaske af i den kommende måned. I 1969 så omkring 200.000 tilskuere Brasilien spille mod Paraguay – angiveligt det største fodboldpublikum i historien – men i dag er der ‘kun’ plads til 76.804 tilskuere på det renoverede stadion i Brasilien. Og så hævdes det i øvrigt, at der også var mindst 200.000 tilskuere på Wembley Stadion til den berømte White Horse-finale mellem Bolton Wanderers og West Ham United i 1923 – navnet opstod fordi en bereden betjent på en hvid hest måtte ride ind over banen for at holde tilskuerne tilbage.

Under ombygningen, der har kostet knap 3 mia. kroner, er stadionets betontag revet ned, og et nyt tag med en teflonbelagt glasfibermembran spændt op i stedet. Nu dækker taget 95 procent af tilskuerpladserne, og mirakuløst blev ombygningen faktisk færdig til tiden – et af de få VM-relaterede projekter i Brasilien, der kan prale af dét.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>