Sikkerheds-mareridt venter: Dine pivåbne it-systemer kan hverken lappes eller opgraderes



Læs også:

24 millioner private routere gidsler i kæmpe-angreb.

[url= http://www.computerworld.dk/ (…) ]Pas på: Sikkerhedshul i massevis af Linksys-routere.[/url]

[url= http://www.computerworld.dk/ (…) dit køleskab mistænkes for spam.[/url]


ComputerViews: Det er aldrig sket før, at et it-selskab har besluttet at afslutte enhver form for support og sikkerheds-opgraderinger til et af verdens mest udbredte it-systemer.

Men sådan var det, da Microsoft efter flere forlængelser og udskydelser i april udsendte den sidste sikkerhedsopdatering til Windows XP, hvilket du kan læse mere om her: Her er den sidste opdateringen inden Windows XP dør.

De seneste målinger viser, at godt halvdelen af verdens computere i dag stadig kører på Windows XP, der altså nu står pivåben for hackerne.

Windows XP er imidlertid blot toppen af et støt voksende isbjerg af aktive programmer og enheder, der ikke bliver opgraderet – enten fordi de er udløbet og producenten dermed har mistet interessen for dem, eller fordi de slet ikke er designet til at modtage opdateringer.

Internet of Things
Vi ved, at ‘Internet of Things’ er godt i gang med at udvikle sig og at de fleste af de store it-firmaer gør klar til de store spring på dette område – som eksempel Google, der fornylig købte det lille firma Nest for 17,5 milliarder kroner.

Begrebet dækker over en udvikling, hvor alverdens maskiner og enheder kobles sammen via internettet: Køkken-udstyr, ure, biler, vaskemaskiner, vandhaner, varmepumper, tøj, radiatorer, vandhaner, vindmøller, gadebelysning og alverdens andre ting.

Omfanget (og potentialet) er ganske enormt. Det er risikoen for, at der hurtigt kommer til at cirkulere millioner af ikke-beskyttede og ikke-opgraderede enheder på internettet, også.

For med den ventede knopskydning af internettet til milliarder af meget forskellige slut-enheder følger også, at mange af de bittesmå it-systemer vil blive udviklet som en slags ‘køb-og-smid-væk’ – ganske som det er tilfældet med den køkkenmaskine eller den vandhane, som net-opkoblingen sidder i.

Tror vi virkelig på, at en fremtidig leverandør af en (internet-opkoblet) ovn eller støvsuger vil sørge for, at der udsendes sikkerhedsopdateringer hver tredje uge gennem alle de producerede eksemplarers levetid på 10 år eller mere?

Eller at produkterne – ofte fra brancher presset af bittesmå indtjenings-marginer – overhovedet vil blive designet til at modtage opdateringer og ikke til blot at køre tiden ud sammen med køkkenmaskinen?

Problemer i din router
Vi behøver faktisk ikke vente på, at ‘Internet of Things’ for alvor folder sig ud for at se problemet.

Hackerne snuser og leder nemlig hele tiden efter de nemme indgangsveje til de internetopkoblede enheder, der i dag primært er pc’er, smartphones og tablet-computere.

Et af deres nyere mål er de små routere, der summer stille og roligt på deres plads i reolen i millioner af hjem, hvor de fungerer som trådløs adgangsvej til internettet.

Generelt halter sikkerheden i routerne ofte, fordi de bliver konfigueret i flæng og sjældent opdateret og udskiftet. Hvor gammel er din router for eksempel?

Og så sker der jo sådan noget: 24 millioner private routere gidsler i kæmpe-angreb.

Og sådan noget: Pas på: Sikkerhedshul i massevis af Linksys-routere.

I disse tilfælde har problemet været det samme: Routerne er designet på en enkel og forudsigelig måde, deres default-indstillinger er usikre og brugerne gider ikke gøre noget ved det, når først de små maskiner er oppe at køre.

Sikkerheden er med andre ord sekundær for både router-producenterne og -brugere i forhold til pris og funktionsduelighed.

De fleste routere kan endda opdateres. Det er der faktisk overhovedet ingen garanti for, at de mange sensor-baserede internet-systemer i ‘Internet of Things’ kan.

Læs mere om det på næste side:



Artiklen fortsætter på næste side…


Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>