Snowden-afsløringer ændrer intet i Danmark

Ingenting. Det er i det store og hele, hvad der er sket i Danmark oven på Edwards Snowdens afsløringer om overvågning for et år siden. Det konkluderer den britiske forsker og fortaler for privatliv, Simon Davies i sin nye rapport ‘A Crisis of Accountability’, skriver Berlingske.

Rapporten er blevet til i samarbejde med observatører i 29 lande, og konklusionen er, at flertallet af landene ikke har gennemført større ændringer på trods af stor opstandelse over Snowdens afsløringer.

Læs også: Tom Behnke vred over sessionslognings-forsvar: ’Jeg blev bundet historier på ærmet’

Selv om et af de lækkede dokumenter fra Snowden placerede Danmark i en gruppe, der har et ‘fokuseret samarbejde’ med den amerikanske efterretningstjeneste, NSA, har justitsminister Morten Bødskov (S) hele tiden afvist, at den danske regeringen er involveret i ulovlig overvågning.

I rapporten bliver det beskrevet, hvordan mange virksomheder i landene har reageret på afsløringerne med en række sikkerhedstiltag som gennemsigtighedsrapporter og væg-til-væg-kryptering. Det bliver anerkendt som en ‘lovende begyndelse’, men samtidig mener knap 60 procent af adspurgte it-professionelle og jurister i rapporten, at tiltagene ikke er nok.

Læs også: Minister: Dansk telelogning er ikke ulovlig – selvom EU-logning er

Om Danmark konkluderer rapporten, at debatten om NSA-skandalen ikke har ført til den mindste holdningsændring blandt de store partier i Folketinget, og der er hverken taget juridiske eller lovgivningsmæssige tiltag for at forhindre masseovervågning eller begrænse adgang til virksomhedsdata. Det forholder sig faktisk lige omvendt: Der har været tiltag til legitimere og legalisere den måde, som efterretningstjenester, der arbejder i Danmark eller på vegne af Danmark, hidtil har gjort det.

Det bliver legemliggjort med lovudkastet om Center for Cybersikkerhed under Forsvarsministeriet, som forsvarsminister Nicolai Wammen (S) har fremsat. Loven er blevet kritiseret for at kunne give Forsvarets Efterretningstjeneste adgang til at behandle og videresende flere følsomme oplysninger fra borgere og virksomheder til de udenlandske efterretningstjenester, som de samarbejder med.

Samtidig har rapporten nået at medtage nyheden om, at Justitsministeriet i denne uge opgiver sessionlogning efter at have nået en erkendelse af, at det ikke virkede i praksis.

Justitsminister Karen Hækkerup (S) vil dog ikke afvise, at overvågningen af danskernes internetbrug kan genoptages – hvis det kan ske på en måde, der virker.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>