Svalbard kan blive sikker-data-havn

Teknologidirektøren i Opera Software, nordmanden Håkon Wium Lie, foreslår, at et par norske øer bliver brugt til sikre datahavne. Det skriver Digi.no

Han mener, at domænenavnene for den nordnorske ø Svalbard og den norske ø i det sydlige Atlanterhav, Bouvetøen – .sj og .bv, – skal bruges til at sikre data for blandt andre den norske stat.

»Hensigten er at tilbagetage noget af kontrollen med egne data«, skriver Håkon Wium Lie, som er bekymret over, at norske kommuner har taget skytjenester fra Google og Microsoft med datalagring i udlandet i brug.

En »Svalbard-traktat«

I lyset af Snowden-afsløringene, mener han det er sandsynligt at USAs efterretningstjeneste har adgang til personoplysninger fra Moss og Narvik kommuner.

Ifølge det konkrete forslag forestiller han sig krav om, at .sj eller .bv kan bruges, hvis man forpligter sig til at data lagres fysisk på norsk jord og under norsk jurisdiktion med krav om, at netsteder krypterer forbindelserne (https) for at undgå aflytning. Desuden at der etableres rutiner for hver enkelt om sletning af data og forbud mod at fremleje domænenavne.

Håkon Wium Lie tænker, at reglerne kan blive en slags digital »Svalbard-traktat« som kan administreres af Norid – netorganet som allerede forvalter .no. Hvis ordningen realiseres, kan den fungere som en trygg nethavn for norske kommuner og andre, men samtidig forestiller Håkon Wium Lie sig også, at ordningen kan friste udenlandske aktører til at parkere data, hvilket kan give Norge en konkurrencefordel.

»Interessant idé«

Hos det norske datatilsyn mener tilsynsdirektør Bjørn Erik Thon, at det er værd at undersøge, om forslaget er praktisk muligt at gennemføre.

»Jeg synes, det er en vældig interessant idé,« siger han til digi.no om udspillet fra Opera-chefen – som i øvrigt også er medlem af Piratpartiet.

Ideen kom på banen allerede under Privacy-dagene i januar, hvor Håkon Wium Lie bragte dem på banen i en paneldebat.

»Om ideen kan gennemføres eller ej, har jeg ikke taget stilling til, men dette er en sten, vi bør se hvad ligger under,« siger Thon. Selv mener Håkon Wium Lie, at projektet kan gennemføres.

»Da jeg lagde det frem på et åbent møde under privacy-dagene tidligere i år, var det måske ikke så gennemtænkt. Men efter det har jeg snakket med en del mennesker i teknologirådet og Datatilsynet. De er betinget positive. Vi kan gøre lidt for nogen i vores lille hjørne af verden. Disse domæner giver os en fantastisk mulighed for at indrette verden, som vi gerne vil have den,« siger han.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>