Svensk koldkrigsubåd byder på en simuleret tur i dybet

Et 49,5 meter langt og 800 ton tungt koldkrigsvåben i ét stykke står nu klar til at imponere besøgende på Marinmuseum Karlskrona i Sverige.

Det er ubåden HMS Neptun i den såkaldt Näckenklasse, der kan besigtiges på nært hold, og ifølge kommunikationsansvarlig for museet Joakim Johansson er det helt særligt, at en hel ubåd udstilles indendørs. En lignende udstilling skulle kun findes i Chicago, USA.

Siden ubåden Neptun blev taget ud af tjeneste i 1998, har den ligget ved orlogskajen i Karlskrona, og planen var egentlig at skrotte den. Men gennem en lang, sej kamp er det nu lykkedes at få den udstillet.

»Det er en stor satsning for os, så vi er utroligt glade og også meget stolte over, at det nu endelig er blevet tid til at lukke offentligheden ind i ubådsudstillingens hemmeligheder,« siger Joakim Johansson.


Ubådsudstillingen på Marinmuseum Karlskrona åbnede fredag 6. juni og består af en dramatiseret rundtur, hvor blandt andet lys, lyde og lugte giver gæsterne indtryk af at være midt i en hemmelig mission under Den Kolde Krig. (Foto: David Blome)

Strategisk våben

HMS Neptun er bygget i slutningen af 1970’erne og havde to søsterskibe, Näcken og Najad. De blev taget i brug af den svenske marine i 1980 under Den Kolde Krig mellem øst og vest og fungerede som en del af forsvaret.

I krigstid var den et strategisk våben og det første led i at stoppe eventuelle sovjetiske tropper i at blive sendt over Østersøen.

»Besætningens opgave var at skaffe sig underretninger om andre landes aktiviteter, men vi ved ikke, om ubåden reelt har været i kamp, for det ville vi aldrig få at vide,« siger Joakim Johansson.

I fredstid var ubådene et vigtigt overvågningsinstrument, hvor sonar (sound navigation and ranging) var den primært anvendte teknologi. På Neptun testede man desuden en ny type sonar, som gav en betydeligt større rækkevidde ved rekognoscering. Denne sonar blev senere bygget ind i andre svenske ubåde.

Marinmuseum Karlskrona er en del af Sveriges Nationale Maritime Museer.

Museet blev grundlagt i 1752 og rummer dermed flere hundrede års svensk marinehistorie.

Hvert år får museet besøg af omkring 250.000 turister.

Ubådsudstillingen har kostet ca. 150 millioner svenske kroner.

Læs mere på marinmuseum.se

Tibage til 1980’erne

Ubådsudstillingen på Marinmuseum Karlskrona foregår via en dramatiseret rundtur, som med brug af lys, lyde og lugte bringer gæsterne tilbage til dengang, ubåden var i brug i 1980’erne.

»Under den dramatiserede visning på øvre dæk kan man for eksempel høre, hvordan det lyder, når man affyrer en torpedo,« fortæller Joakim Johansson.

HMS Neptun er ligesom sine søstre udrustet med otte torpedoer. Det primære våben er en torpedo, hvis bane er sporløs, og som har en affyringsafstand på 10 til 20 kilometer.

På den guidede tur får man også et indblik i arbejdsgangen, hvis der opstod uoprettelige problemer i det store stålmonster. Så skulle besætningen stille sig på række og pænt vente på at blive lukket ind i luftkammeret, der ville føre dem ud i det mørke dyb. To til tre ad gangen, mens vandet steg omkring de ventende kolleger.

»Resultatet af den dramatiserede tur er et meget autentisk indblik i, hvordan missionerne foregik, og hvilke forhold besætningerne opererede under,« fortæller Joakim Johansson.

Han lover desuden, at museet til vinter vil gennemføre særlige rundvisninger, hvor tidligere besætningsmedlemmer på HMS Neptunfungerer som guider.

Selskabshaj

I den nye specialbyggede hal får HMS Neptun selskab af den svenske flådes første ubåd, Hajen, fra 1904. Hun var et state-of-the-art våben, som skulle anvendes i den dengang forventede krig mod Norge.

Ud over ubådsudstillingen indeholder museet, der ligger cirka tre timers kørsel fra København, blandt andet Sveriges eneste skibssimulator samt en undervandstunnel med udsigt til et ægte skibsvrag fra 1700-tallet – opdaget ved et tilfælde, da museet blev bygget, og nu bevaret.

Museet ligger på øen Stumholmen i den gamle flådeby Karls­krona, som er en del af Unescos verdensarvsliste over særligt bevaringsværdige områder.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>