Test på billig smartphone: Ny NemID kræver en engels tålmodighed

I disse dage er det blandt andet via borger.dk muligt at prøvekøre den kommende NemID-løsning, som – modsat den nuværende – også skulle fungere på mobiltelefoner og tablets. Datalogen og internetaktivisten Christian Panton har testet løsningen, der forsøgsvis kører på den offentlige login-portal Nemlogin, og dokumenteret resultatet i en video.

Og det er ikke et godt førstehåndsindtryk, NemID i Javascript efterlader, for det kræver en stor portion tålmodighed at få lov at logge ind på den billige smartphone, der bliver brugt i testen. Faktisk tager det omkring halvandet minut, før Javascript-appletten er loadet på Christian Pantons telefon, en ZTE Open med Firefox OS til omkring 500 kroner.

Han har tidligere i Version2′s spalter givet sin analyse af en testudgave af den kommende NemID Javascript, der fyldte næsten en megabyte, blandt andet fordi Nets har valgt at obfuskere koden kraftigt – altså gøre koden meget mere kompliceret, så den umiddelbart er svær at læse og forstå for andre.

Læs også: NemID-pilfinger kritiserer test af NemID uden Java: 1 megabyte obfuskeret kode

Og nu har Christian Panton altså haft fingrene i en live-udgave af NemID JavaScript, der ifølge tidligere udmeldinger fra Digitaliseringsstyrelsen bliver officielt lanceret på tirsdag, 1. juli.

»Der er helt sikkert nogle performance-issues, hvis det kan tage så lang tid. Jeg har godt nok ikke den nyeste mobiltelefon, men er det virkelig niveauet, vi skal forvente af nyudviklede systemer? Vi skal jo huske at NemID i JavaScript bliver lanceret som NemID til mobiltelefoner, så man må jo forvente at det ikke er de kraftigste enheder, folk sidder med,« skriver han i en mail og fortsætter:

»Jeg håber er der er en fra Nets eller Digitaliseringsstyrelsen, som vil forklare mig, hvordan de har tænkt sig at løse problematikken.«

Læs svaret fra Nets og Digitaliseringsstyrelsen: Nets og Digitaliseringsstyrelsen: Ja, den nye NemID til mobilen kører for langsomt

Det er ikke første gang, Christian Panton kaster sig over offentlige it-systemer. Som datalogistuderende demonstrerede han i 2010, hvor enkelt det er at ændre de basale oplysninger på Rejsekortet.

Læs også: Studerende: Jeg kan snyde Rejsekort uden at hacke kortets hjerte

Og siden da har han af flere omgange kastet sig over NemID. Blandt andet da han tidligere på året lavede sin egen, alternative NemID med Javascript, hvilket fik en noget kølig modtagelse hos NemID-leverandøren Nets.

Læs også: Hjemmeudviklet NemID-klient får syngende nej: Trues med ‘nødvendige juridiske tiltag’

Se Christian Panton forsøge at opnå adgang via Nemlogin til tonerne af Edvard Griegs Morgenstemning herunder. Telefonen, en ZTE Open med Firefox OS, hører til i den skrabede ende af smartphone-markedet og er udstyret med en 1 gigahertz enkeltkerne-CPU og 256 megabyte RAM.

Til sammenligning har Version2 målt load-tider på omkring 13 sekunder på en af de hurtige telefoner på markedet, en Nexus 5 med fire Krait 400-kerner på 2,26 gigahertz og 2 gigabyte RAM. Cirka samme load-tid præsterer en iPad 4 i standardbrowseren Safari.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>