Cykel-’projektil’ skal køre 140 km/h på en lige landevej

Storsvedende og pakket ind i en tynd kulfiberskal på to hjul vil cykelentutiast og udvikler Todd Reichert forsøge at slå hastighedsrekorden for cykling.

Sammen med en flok udviklere hos det canadiske firma Aerovelo er han i gang med byggeriet af en ny type liggecykel, der giver så lidt plads til cyklisten, at der kun er få millimeter mellem cyklistens tå og kulfiberskallen. Vinduer findes heller ikke af hensyn til den optimale aerodynamik. Todd Reichert må i stedet følge vejen via et kamera og en skærm inde i kulfiberskallen. Og samtidig må han koncentrere sig om ikke at rokke det mindste ved styret, for ellers går det som tidligere, hvor han er kørt galt med tæt på 100 km/h.

Aerovelos nye cykel får navnet Eta efter det græske symbol for effektivitet. Det er den fjerde cykel, Aerovelo deltager med i den såkaldte Human-Powered Vehicle Challenge. Den første cykel var ACE, der kørte 102 km/h, næste var Vortex, der kørte 116,9 km/h, og endelig Bluenose, der tog verdensrekorden i 2012 med 125 km/h, men blev slået sidste år af hollandske studerende fra Delft og VU University med cyklen Bowier, der kørte 134 km/h.


Eta bliver Aerovelos fjerde forsøg i konkurrencen Human-Powered Vehicle Challenge. Her er det tredje forsøg, Bluenose, der tog verdensrekorden i 2012 med 125 km/h. (Foto: Tom Amick)

Aerovelo står også bag cykelhelikopteren Atlas

Human-Powered Vehicle Challenge foregår på State Road 305 i Nevada, der er blandt verdens mest flade og lige strækninger. Faktisk fik Nevadas transportministerium specialasfalteret vejen på en strækning på 5,5 miles (8,8 km) til netop afholdelsen af cykelkonkurrencerne, hvor cyklisterne bruger fem miles til at komme op i fart, og derefter bliver målt over en strækning på 200 meter.

Konkurrencen finder sted i september, og Aerovelo er endnu i gang med at indsamle penge til udviklingen af Eta. Indsamlingen sker gennem crowd-funding-siden Kickstarter, der tidligere gjorde det muligt for Aerovelo at udvikle verdens første menneskedrevne helikopter Atlas. Aerovelo har i øvrigt også bygget verdens første fly, der flyver udelukkende ved menneskekraft ved at baske med vingerne.

Læs også: Efter 33 år: Her flyver verdens første menneskedrevne helikopter

Menneskeligt input: ‘En hestekraft’

Detaljerne omkring Eta er endnu meget få. På Kickstartersiden viser Aerovelo en række grafiske fremstillinger af designet, og ifølge nyhedsmediet Gizmag vil Eta få større hjul end forgængeren. Bluenose havde hjul med en diameter på 50 centimeter, mens Etas hjul får en diameter på 66 centimeter. Derudover er målet, at alt på Eta skal være mindre og mere aerodynamisk, så udviklerne kan presse maksimalt ud af den ene hestekraft, de regner med at Todd Reichert kan levere – og nærmere definition af den forventede effekt giver Aerovelo i øvrigt ikke.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>