Tre principper dyster i toppen af Le Mans

For første gang i 16 år deltager den tyske sportsvognsproducent Porsche i år med et fabriksteam i konkurrencen om hæder på en af motorsportens mest ikoniske baner, Le Mans. Med en helt nyudviklet hybrid­racer skal Porsche i løbet af 24 timer forsøge at fravriste landsmændene og konkurrenterne fra Audi endnu en triumf. Begge de tyske hold vil dog få kamp lige til målstregen søndag eftermiddag klokken 15.00 af Toyota.

I den allerhurtigste Le Mans-klasse, LMP1-H, har bilerne foruden en forbrændingsmotor et avanceret hybridsystem. Men i modsætning til Formel 1, hvor motorstørrelse og hybridsystem er beskrevet til mindste detalje, så er der meget mere plads til at søge forskellige tekniske løsninger når det gælder prototypeklassen i Le Mans.

Porshe har som ny i klassen valgt at satse på en to liters benzinmotor med turbo. Porsches gadebiler er kendt for at have boksermotorer, men i Le Mans-biler passer en V-motor bedre, og derfor er Porsches en V4. Der er installeret to hybridsystemer, et, som opsamler bremseenergi fra forhjulene, og et, som trækker energi ud af udstødningsgassen vha. en lille turbine. Begge sender elektrisk energi til et batterisystem centralt i bilen. Energien kan så udnyttes via en elmotor, der trækker forhjulene. I alt må der ifølge reglerne opsamles 8 MJ pr. omgang. Som regel vil føreren vælge at bruge den opsamlede energi, når der accelereres ud af sving.

Toyota dobler hybridsystemet

Toyota har holdt fast i samme motorstørrelse som sidste år – en 3,7 liters V8-motor uden turbo – men den er meget forandret. For som Toyota selv udtrykker det, så handlede det sidste år om at få så meget kraft ud af motoren som muligt, hvorimod det i år handler om at gøre motoren så energieffektiv som muligt. Derfor er hybridsystemet i år dobbelt så stort som sidste år, og det skal sørge for den rå power ud af svingene. Det klares ved at opsamle bremseenergi fra både bag- og forhjul.

Energien lagres i en superkapacitor og sendes til en elmotor ved forhjulene. Toyota har altså fravalgt en turbine i udstødningsgassen, både til turbo og ekstra elproduktion, da det ødelægger motorens samlede energieffektivitet.

Audi har de sidste ti år vundet løbet ni gange. Det kan derfor ikke overraske, at også nyeste version af Audis konkurrenceracer er en dieselbil med en langsliggende 4,0 liters V6 turboladet motor med direkte indsprøjtning.

Hybridsystemet i Audien minder en del om det, som Formel 1-bilerne kører med: Bremseenergi fra forhjulene oplagres i et svinghjul, hvorfra det igen kan sendes til forhjulene. Udstødningsgassen driver foruden en turbo en ekstra turbine. Energien herfra bruges til at sende turboen op i omdrejninger, så føreren ikke oplever den traditionelle turboforsinkelse.

Når bilerne i dag står klar på grid’en, og løbet skydes i gang præcis klokken 15.00, begynder sandhedens 24 timer.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>