Unge skal have teknikken ind med skolemælken

Manglen på ingeniører og faglærte teknikere begynder igen at plage danske virksomheder. Og skal dét problem undgås på lang sigt, er det vigtigt, at nutidens unge allerede i folkeskolen og gymnasiet får øjnene op for mulighederne i teknologi som en levevej.

Derfor arbejder netværket Jet-Net.dk nu på at parre virksomheder og skoler til at arrangere besøg, praktik og undervisningsforløb, der skal vise de unge ind i teknikkens verden. Indtil videre er det lykkedes at samle 25 virksomheder, 14 gymnasier og 15 grundskoler. Men potentialet er væsentligt større, mener Jeppe Hust, projektleder i Jet-Net.dk:

»Rigtig mange skoler er parate til at indgå i et samarbejde, når vi kommer med en virksomhed fra lokalområdet, som gerne vil indvie eleverne i, hvordan de arbejder med teknologi.«

For virksomhederne er opgaven dog ofte at afsætte tiden til den langsigtede indsats i en travl hverdag:
»Mange virksomheder kan godt se, at de risikerer at mangle arbejdskraft i de kommende år. Udfordringen for os er ofte at finde den rigtige kontakt, som også har tid til at indlede et samarbejde,« siger han.

22 timers ‘crea-camp’

En af de virksomheder, som allerede har erfaringer med Jet-Net.dk, er nordjyske Liftra, der producerer løfteudstyr til vindmøllebranchen og beskæftiger cirka 50 mennesker i blandt andet Danmark, USA og Kina.

»Vi står jævnligt i den situation, at vi har svært ved at finde medarbejdere, og derfor vil vi gerne bidrage til at give de unge mere interesse for teknikkens verden. Kan vi påvirke dem i en tidlig alder, øger vi måske chancen for, at de læser til ingeniør,« forklarer Maria Fenger fra Liftra.

I det netop afsluttede skoleår har virksomheden samarbejdet med Aalborg Tekniske Gymnasium om en ‘crea-camp’, hvor 18 hold fra skolen kom med input til en række konkrete udviklingsopgaver, som Liftra i øjeblikket arbejder på. Eleverne fik 22 timer til at løse opgaven, hvorefter medarbejdere fra Liftra var med til at evaluere resultaterne.

»Vi tog alle ideerne med hjem, og selvom vi ikke konkret har brugt nogen af dem, så har det været en god oplevelse for vores ansatte. Og forhåbentlig har vi inspireret nogle af eleverne,« siger Maria Fenger, der fortsætter samarbejdet i det kommende skoleår.

Teknikkens dag for piger

Jet-Net.dk, der bygger på et hollandsk forbillede, hviler på to ben. Det ene handler om 1:1-samarbejder, som eksemplet ovenfor, mens det andet ben består af nationale events. Eksempelvis afholdt Jet-Net.dk i november 2013 den første ‘Girls’ Day in Science’, hvor 23 virksomheder stillede rollemodeller til rådighed rundt om i landet med det mål at åbne flere pigers øjne for mulighederne i teknik og naturvidenskab.

‘Girls’ Day in Science’ gentages til november.

Jet-Net.dk opererer på en bevilling på 3,2 millioner kroner fra Industriens Fond, der udløber næste år. Blandt de større medlemsvirksomheder er Grontmij, Haldor Topsøe, IBM, Linak og Danish Crown. Målet er 50 virksomheder, 50 gymnasier og 100 grundskoler inden udgangen af 2015.

Har du et bud på, hvordan Danmark bedst kan ‘Engineer the future’? Vær med fra begyndelsen på ing.dk/etf

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>