Verdens første forbud mod mikroplast på plads i USA

Mens danske og europæiske politikere tøver med at lovgive om mikroplast i plejeprodukter, har den første amerikanske stat nu indført forbud mod plastkuglerne.

Den nye lov i staten Illinois dikterer, at ’ingen må producere, sælge eller formidle salg af kosmetiske produkter, der indeholder perler af mikroplast, som er tilføjet med overlæg’.

Læs også: Mikroplast går lige gennem rensningsanlæg

Illinois overhaler dermed de to andre amerikanske stater, New York og Californien, der er ved at indføre lignende forbud.

»At forbyde mikroplastperler vil hjælpe os med at sikre rene farvande overalt i Illinois og være et forbillede til efterfølgelse for resten af landet. Lake Michigan og de mange floder og søer overalt i vores stat er blandt vores vigtigste naturressourcer. Vi må gøre alt, hvad der er nødvendigt, for at sikre dem,« siger Illionois’ guvernør, Patrick Quinn, i en pressemeddelelse.


Forskellige cremer og sæber bruger plasticstykker for at opnå en skrubbende effekt, og nogle tandpastatyper bruger plaststykkerne som dekoration. Foto: Schooner Adventuress / Flickr

Loven blev præsenteret i januar, blev enstemmigt vedtaget i begge kamre i statens parlament i søndags og træder i kraft den 1. januar 2015. Loven giver dermed kun producenterne et halvt år til at udskifte plastperlerne med naturlige alternativer, hvis de fortsat vil sælge deres produkter i staten.

Det er væsentligt kortere tid, end de danske producenter har givet udtryk for, at de har behov for til at udfase mikroplastikperler i deres plejeprodukter. De første danske producenter har allerede standset brugen af mikroplastic, efter at flere medier behandlede emnet for et år siden, men nogle har givet sig selv flere år endnu, mens andre endnu ikke har offentliggjort en tidsplan for udfasningen.

Læs også: Kosmetikproducenter om mikroplast: Vi vidste ikke, at det var et problem

De danske producenter har selv handlet på baggrund af den offentlige debat. Herhjemme har politikerne nemlig ikke ønsket at gribe ind over for mikroplast i kosmetik.

Læs også: Politikere løber fra mikroplast-løfte

Netop Illinois udleder ligesom nabostaterne spildevand til Lake Michigan, hvor forskere sidste år fandt mikroplastikkugler i vandet. I forlængelse af de fund og de løbende fund af større mængder mikroplast i havet har blandt andre den amerikanske virksomhed Unilever meddelt, at den udfaser mikroplastkugler fra sine produkter inden 2015.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>