Vestager: »Personnummeret er en fortrolig oplysning, men vi skal hverken betragte det som et password eller en pinkode«

I kølvandet på historien om, at det ved at kende et navn og en fødselsdato på en person er muligt at gætte sig frem til folks cpr-numre via hjemmesiden for den digitale tinglysning, har Version2 forsøgt at indhente en kommentar fra økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R).

Hun er den ansvarlige minister på cpr-området, dog ikke for den digitale tinglysning, der hører under domstolsstyrelsen og dermed justitsministeriet. Det er foreløbigt blevet til følgende skriftlige kommentar, som lader til at være sendt til flere medier:

»For mig er det vigtigt, at vi ikke gør personnummeret til mere, end det er, nemlig et glimrende system som samfundet har stor gavn af. Derfor skal virksomheder f.eks. anvende NemID i stedet for såkaldt CPR-validering. Personnummeret er en fortrolig oplysning, men vi skal hverken betragte det som et password eller en pinkode – så gør vi os selv en bjørnetjeneste,« står der i svaret fra ministeren, sendt via ministeriets presseafdeling, som fortsætter:

»Jeg synes, at der i offentligheden er skabt vel mange myter om personnummeret, og hvad det egentlig kan bruges til, og at det nu udnyttes af politiske aktivister, som bl.a. har offentliggjort statsministerens personnummer i en smagløs aktion. Jeg ser i udgangspunktet ingen grund til at ændre i personnummersystemet.«

I den forbindelse ville Version2 gerne have stillet nogle opfølgende spørgsmål. I første omgang foreslog vi et fem minutters telefoninterview. Det har ikke kunnet lade sig gøre med henvisning til, at ministeren er optaget af andre ting i dag torsdag og i morgen fredag.

Læs også: Professor og Forbrugerråd: Stram op på cpr-lovgivning

I stedet har Version2 sendt følgende spørgsmål på skrift i håb om at få en tilbagemelding fra økonomi- og indenrigsministeren på den måde.

Hvordan forholder ministeren sig til, at det såvidt vides i skrivende stund stadig er muligt at gætte sig frem til vilkårlige danskeres cpr-numre ud fra en fødselsdato på hjemmesiden for den digitale tinglysning, og at retspræsident Søren Sørup Hansen i den forbindelse ikke mener, der er tale om et sikkerhedshul på hjemmesiden?

Hvorfor er cpr-nummeret ifølge ministeren en fortrolig oplysning?

Mener ministeren, cpr-nummeret i realiteten er at betragte som en fortrolig oplysning, når det såvidt vides stadig er muligt at gætte sig frem til vilkårlige personers cpr-numre via hjemmesiden for den digitale tinglysning?

Hvad mener ministeren med, at vi gør os selv en bjørnetjeneste, hvis vi betragter cpr-nummeret som et password eller en pinkode?

Hvilke myter, mener ministeren, der er skabt i offentligheden i forhold til, hvad personnummeret egentlig kan bruges til?

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>