10 af forsvarets 57 helikoptermotorer fik ‘flame-out’ i luften

I ti tilfælde er det sket, at en af forsvarets i alt 57 RTM332-motorer i Agusta Westland EH-101-helikoptere er gået i stå under flyvning og ikke har ikke kunnet genstartes i luften. Men ingen har i den anledning været i livsfare, forsikrer Per Pugholm Olsen, chef for Forsvarets Materieltjeneste.

At det ikke er gået værre skyldes, at EH-101 har tre motorer, kan flyve med to og endda lande sikkert med en enkelt motor. Motorfabrikanten Turbomeca er, ifølge Per Pugholm Olsen, sammen med forsvaret ved at indkredse problemet til en enkelt motorposition:

»Det ser ud til, at problemet er koncentreret omkring den ene af de tre forskellige motorpositioner. Når motoren får en såkaldt flame-out, går den ud og kan ikke starte igen i luften,« siger Per Pugholm Olsen.

Ifølge forsvarsminister Nicolai Wammen (S) er fejlen i forbrændingskammeret opstået i forbindelse med, at Turbomeca har modificeret motorerne, hvilket bekræftes af Per Pugholm Olsen:

»Foreløbige undersøgelser peger på en modifikation af selve den måde, man producerer brændkammeret på. Modifikationen blev taget i brug i 2011, men vi har først fået skiftet nye brændkamre i forbindelse med reparation og vedligeholdelse her i foråret, så det slår nu igennem hos os,« forklarer han og tilføjer:

Læs også: Motorproducent kan selv stå bag strejkende helikoptermotorer

»Det er en træls og en alvorlig situation, som både motorleverandør og forsvaret arbejder målrettet på at få løst så hurtigt som muligt«.

Kunne have valgt GE-motor

I alt råder forsvaret i dag over 24 brugsklare RTM332-motorer.

»Det svarer til, at vi kun kan udruste 8 af de 16 helikoptere. Det skyldes nu ikke alene dette problem, men også tidligere problemer samt almindelig vedligeholdelse,« oplyser Per Pugholm Olsen, der som chef i Flyvertaktisk Kommando havde sin del af ansvaret for anskaffelsen af EH-101.

Er det rigtigt, at dansk forsvar fik valget mellem RTM332-motorerne og en GE-motor?

»Ja, men vi valgte RTM332, fordi de havde en bedre ydeevne, og fordi man ikke havde mulighed for at forudse de driftsproblemer, vi efterfølgende er løbet ind i.«

Fortryder du det?

»Jeg ville selvfølgelig gerne have været disse problemer foruden,« siger Per Pugholm Olsen, som afviser spekulationer om, at forsvaret ikke har vedligeholdt motorerne godt nok:

»Det er ikke os, der har vedligeholdt motorerne. Det gør fabrikanten selv.«

Hvad bliver der gjort for at få helikopterne i luften nu?

»Leverandøren arbejder i døgndrift på at afklare, hvad den præcise årsag er. Vi har møde med firmaet igen i morgen (torsdag, red.) i deres hovedkvarter i Sydfrankrig, hvor vi får opdateret status på, hvor langt de er kommet på den tekniske del,« siger Per Pugholm Olsen.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>