Andy Warhol-malerier gravet frem fra Amiga-disketter efter 30 års glemsel

Den selvudnævnte Andy Warhol-fanatiker Cory Arcangel har ved hjælp fra det amerikanske teknologiske universitet Carnegie Mellon gjort et overraskende digital-arkæologisk fund.

Drevet af Arcangels nysgerrighed har en klub af computerinteresserede forskere og studerende fra universitetet nemlig fundet hele 18 digitale malerier af kunstneren Andy Warhol. Uden nogen vidste det havde billederne gennem 30 år ligget gemt på en række Amiga-disketter, der befandt sig på Andy Warhol Museum i Pennsylvania.

Det hele startede ifølge BBC for tre år siden i 2011, hvor Cory Arcangel første gang rettede henvendelse til Warhol-museet. I en YouTube-video fra lanceringen af Commodores Amiga 1000 havde Arcangel set Andy Warhol bruge computeren til at tegne et digitalt portræt af Blondie-forsangeren Debbie Harry.

Det viste sig, at Commodore dengang havde betalt Warhol for at producere en række billeder som et led i lanceringen af computerproducentens nye modelserie.

Videoen fik ifølge BBC Arcangel til at spekulere over, om Warhol muligvis havde produceret andre kunstværker ved hjælp af Amiga-computeren. Derfor tog han kontakt til Warhol-museet, og fandt ganske rigtigt en Amiga med et stort antal disketter i museets samling.

Uden at vide hvad disketterne indeholdte, bad han computerklubben på Carnegie Mellon-universitetet om hjælp til at indsamle og kategorisere dataerne på disketterne.

For at undgå risikoen for at ødelægge de originale disketter og dets indhold, brugte holdet magnetiske fotoværktøjer, der kunne indsamle diskenes data uden at læse fra dem på traditionel vis.

De indledende skanninger viste filnavne, der refererede til nogle af de mest kendte kunstværker fra Warhols hånd. Men det var i første omgang ikke muligt for holdet af se billederne, der var lagret i et format, som holdets Amiga-emulatorer ikke kunne læse.

Først efter en gennemgribende hacking (pdf-link) af billedfilernes format, en såkaldt reverse engineering-proces, kunne holdet se resultatet af deres tre år lange anstrengelser.

Disketterne viste sig som nævnt at indeholde 18 tegninger, hvoraf 12 af dem også var signeret af Warhol selv.

Arbejdet på projektet blev filmet undervejs og bliver offentliggjort i maj på denne hjemmeside.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>