Blog: OpenSSL er død, længe leve LibreSSL

OK, OpenSSL er ikke helt død – rygterne svirrer bare

Vi har allesammen hørt om Heartbleed formoder jeg, der kom efter annonceringen på http://heartbleed.com/ og mit blogindlæg http://www.version2.dk/blog/opdater-openssl-og-dit-os-nu-57202 en sand tsunami af artikler og indlæg på diverse fora omkring SSL, OpenSSL og CA (Certificate Authority) vanvid.

Faktisk holdt jeg i fredags en lille brainstorm over lidt morgenmad med min ven Martin, og vi har identificeret nok konklusioner til at fylde de første 10-15 blogindlæg. Nedenstående er blandt andet baseret på vores snak, Tak Martin Clausen.

En af konklusionerne, eller et par skal man måske sige, er relateret til OpenSSL og Open Source. Kort forklaret.

  • OpenSSL er noget crap, det bliver aldrig godt – slå dyret ihjel bag laden. Det synspunkt deler vores egen PHK med artiklen OpenSSL must die, for it will never get any better.
  • OpenSSL er en vital del af vores infrastruktur, og underfunded i ekstrem grad
  • Open Source er ikke automatisk sikkert. Det er som sådan ikke en ny konklusion og er udtalt af Spaf flere gange
  • OpenSSL vægter speed fremfor korrekthed, dette var en stor WTF for mig, tak til Martin som kender OpenSSL og endda har resultater hvor et rent C SSL bibliotek er hurtigere end OpenSSL assemblerkode!
  • Lette bugs opdages, svære bugs opdages eventually – og fixes derefter ret hurtigt. Jeg er meget pro-open source, men firmaer som Coverity der scanner software for sikkerhedsfejl har erfaring for at dette er rigtigt. Find eksempelvis deres Open Source Integrity Report 2013 siger “Open Source Code Quality Surpasses Proprietary Code Quality In C/C++ Projects”

Nå, men for at starte bagfra Coverity siger i deres “Coverity Scan: 2013 Open Source Report”:

In 2013, for the first time, we saw open source quality for the projects in the Scan service surpass that of proprietary projects at all code base sizes. The 2012 Coverity Scan Report looked at a sample analysis of more than 250 proprietary code bases totaling more than 380 million lines of code, with an average codebase of nearly 1.5 million lines of code, and we found that open source code had lower defect density levels up to 1 million lines of code. For the 2013 report, we analyzed approximately 500 million lines of code across almost 500 proprietary C/C++ projects.

Så hvorfor er OpenSSL så “elendig”? Bemærk gåseøjne, der er formentlig kun få personer der ville kunne programmere, endsige styre et projekt af den størrelse gennem så mange år med så skiftende forhold og krav. Specielt når vi taler om OpenSSL så er det noget alle bruger (de fleste Unix systemer har OpenSSL og bruger det), så burde det ikke have en masse funding? Nej, det lader til at der ikke er nok funding til at der er bestilt et regulært audit af koden.

Audit, hvad er det? Audit er når en gruppe dedikeret sætter sig og gennemlæser koden, prøver at afdække fejl og sikkerhedsproblemer i design, algoritmer, kode, funktioner osv. Det er noget som er begyndt at spire i højere grad og for nyligt er der kommet nogle gode rapporter omkring audit af flere værktøjer, herunder: Truecrypt audit og Cryptocat audit

Så hvad skal vi gøre? Funde Open Source er 100% nødvendigt, bruger du det og har det værdi så smid penge efter det! Jeg betaler gladeligt penge til OpenBSD og OpenSSH fordi jeg bruger det dagligt. Det er derfor med stor fornøjelse jeg læste om LibreSSL

Hvad er LibreSSL? Det er OpenSSL efter en tur i grønthakkeren. OpenBSD folkene har påtaget sig opgaven med at skrælle OpenSSL ned til en størrelse der kan håndteres. De startede med at annoncere det OpenBSD has started a massive strip-down and cleanup of OpenSSL
og efter en uges tid kom der en statusrapport One week of OpenSSL cleanup . De smider ligeledes twitter updates med skræmmende humor og referencer til skrald de finder når de vender de gamle sten.

Nu er der så også kommet en hjemmeside – som dog er meget kortfattet – fordi de er i fuld gang med arbejdet. Den er dog i Comic Sans, så det borger for kvaliteten …
http://www.libressl.org/

Jeg støttede kort efter at heartbleed blev annonceret penge til OpenBSD foundation både privat og fra firmaet, og kan varmt anbefale at I også hiver kortet frem.

OpenBSD er et projekt som uden tvivl har gjort meget for internetsikkerhed og uden OpenBSD havde vi ikke OpenSSH som alle Linux distributioner bruger (jeg er aldrig stødt på en Linux uden OpenSSH, men prove me wrong ). Det er bevist med OpenBSD at man kan lave et operativsystem med ekstrem fokus på sikkerhed, som samtidig KAN bruges – selvom det er langsommere end Linux og de andre BSD’er.

Jeg kan sagtens se at OpenBSD vil kunne lave samme process med OpenSSL/LibreSSL som de har gjort med OpenSSH-OpenBSD og OpenSSH-portable til andre Unix varianter. De har erfaringen, sikkerhedsviden, programmerer sikkert – med fokus på korrekthed fremfor hastighed! De mangler formentlig blot flere resourcer til at gøre det.

Bemærk dog at mange ikke er enige med Theo de Raadt som er OpenBSDs hårde diktator. Jeg har nok vænnet mig til det, og jeg ved og stoler på hvordan han er. Nogle vil sige konsekvent en idiot, men jeg vil fokusere på de gode ting som konsekvent med hensyn til rettigheder, licenser, erfaring med at styre sikkerhed, proven track record med OpenBSD/OpenSSH osv. Så ja, det her er et fundraiserindlæg og kom nu igang.

Hvis du af en eller anden grund stadig ikke synes Theo og OpenBSD foundation skal have dine penge, så find andre lignende projekter som CryptoCat, Sudo eller dit eget ynglingsprojekt og støt det – så der kan betales et audit af projektet.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>