Dansk iværksætter-succes: "Vi ser intet loft for vores vækst"



Navn: David Helgason
Titel: CEO og medstifter af Unity Technology. 

Alder: 36
Født: Reykjavik, Island.


Det hele startede for snart 12 år siden i en kælderlejlighed i Kronborggade på Nørrebro i København.

Men i dag er softwarevirksomheden Unity Technology et kæmpe navn i den internationale tech-verden og en af den danske tech-branches helt store succeshistorier. Virksomheden har gennem de seneste år udviklet sig til at være en multinational virksomhed med over 400 ansatte fordelt på 18 forskellige lokationer på hele kloden.

Men på trods af, at Unity har haft globalt vokseværk gennem de seneste år, ligger virksomhedens største afdeling med knap 100 ansatte fortsat i København.

“Det gør den mest af alt af historiske årsager,” forklarer Unitys islandsk-fødte direktør, David Helgason, til Computerworld.

“Det er sådan set ikke et valg, som vi har foretaget. København er bare der, hvor vi startede, og Danmark har så tilmed et højt uddannelsesniveau og er et dejligt sted at bo, så derfor har mange dygtige folk gennem årene valgt at flytte til Danmark for at arbejde for Unity,” fortæller han.

Store kunder
Unitys ‘claim to fame’ er en 3D-spilmotor, der ligger under kølerhjelmen på et utal af populære computerspil.

Hver eneste måned bliver motoren brugt af mere end 600.000 spiludviklere over hele verden. Heriblandt virksomheder og organisationer som Eletronic Arts, Microsoft, Lego og sågar Nasa. De bruger Unitys værktøjer til at udvikle spil og apps til konsoller, computere og ikke mindst smartphones og tablets. 

I dag bor Helgason i Californien, hvor han har sin daglige gang i virksomhedens kontor i San Francisco, mens Unitys afdeling i København har skiftet lokalerne på Nørrebro ud med lokaler ved Søtorvet umiddelbart på den anden side af de søer, der adskiller Nørrebro fra Indre By.

Men ambitionerne er de samme, som da Unity var en lille københavnsk iværksætter-virksomhed. 

“Vores helt store mål er at demokratisere spilindustrien, men vi ønsker også at tage den teknologi, der anvendes i spilindustrien, og give den til andre brancher,” siger David Helgason.

Det er store ord af den slags, som ‘start-ups’ typisk bruger, når de skal fortælle verden, at de har mål og værdier, der rækker længere end blot at tjene penge.

Startede som spilfirma
Men da virksomheder bliver grundlagt i 2002, er det med en drøm om, at virksomheden skal lave sine egne spil. De er tre stiftere: Nicholas Francis, Joachim Ante og David Helgason, der kommer ind som den sidste. 

På det tidspunkt er David Helgason fritidsprogrammør og læser arabisk på Københavnsk Universitet. Han har ambitioner om at blive arabisk tolk, men de planer bliver hurtigt skrinlagt, da han får tilbud om at blive medstifter af det unge spilfirma, der de første mange år hedder Over The Edge Entertainment, men senere skifter navn til Unity. 

Tilbage ved årtusindskiftet er det dog langt mere besværligt at udvikle sine egne spil, end det er tilfældet i dag. Først skal virksomheden udvikle sine egne softwareværktøjer, som skal bruges til at skabe spillet. 

“Dengang fandtes der ikke en masse værktøjer, som man bare lige kunne hente fra nettet,” forklarer David Helgason.

Artiklen fortsætter på næste side…

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>