Dobbeltdækkervogne får nye partikelfiltre

DSB’s dobbeltdækkervogne, der kører på de sjællandske strækninger, får nu nye filtre på luftindsugningen for at begrænse udledningen af ultrafine partikler fra de dieseldrevne ME-lokomotiver.

De nye filtre skulle kunne begrænse mængden af ultrafine partikler i vognene med cirka 40 procent, skriver transportminister Magnus Heunicke (S) i et svar til transportudvalget. Det var Kristeligt Folkepartis Mike Legarth, der havde stillet spørgsmålet om, hvad status var på DSB’s bestræbelser på at reducere partikelforurening og emission fra de gamle ME-lokomotiver.

»Udskiftningen af filtre på indsugningen i dobbeltdækkervognene forudsætter en ændring i softwaren til klimaanlægget, og DSB har indgået aftale med Bombardier om denne opgave. Udskiftningen forventes gennemført i løbet af juli 2014 og følger tidsplan og budget,« skriver ministeren i svaret.

Læs også: Regionaltog forgifter passagererne med farlige dieselpartikler

DSB har desuden indgået et samarbejde med Deutsche Bahn om udvikling afløsninger, der kan sikre, at udstødningen fra ME-lokomotivet ledes længere væk og dermed ikke rammer dobbeltdækkervognene på samme måde. Den konkrete løsning kendes ikke på nuværende tidspunkt, og dermed heller ikke hvad den skal koste, eller hvornår den bliver implementeret.

Derudover skriver ministeren, at problemet med miljøbelastningen fra ME-lokomotiverne ikke bliver løst, før DSB går fra dieseldrift til eldrift på de danske skinner:

‘Derfor har dette haft høj prioritet for regeringen. Med aftalen om Togfonden er der sat 8,7 mia. kr. af til at elektrificere resten af hovedbanenettet i Danmark, og alle de sjællandske strækninger, hvor de forurenende ME-lokomotiver kører på. Senest er der blevet indgået en aftale med Danske Folkeparti og Enhedslisten om at købe dobbeltdækkervogne og i den forbindelse reservere 420 mio. kroner til køb af el-lokomotiver.’

Læs også: DSB køber nye lokomotiver for første gang i 22 år

Dobbeltdækkervognene har indtil nu været leaset af Ascendos Rail og skulle være leveret tilbage i løbet af 2015 og 2016. I marts valgte DSB dog at købe de 67 dobbeltdækkervogne i stedet, for at kunne garantere de sjællandske pendlere nok pladser, da IC4 ikke har kunnet sættes ind i togdriften efter planen.

Læs også: DSB køber 67 dobbeltdækkervogne

Ét diesellokomotiv får katalysator

ME-lokomotiverne er fra 1980’erne, og dengang var der ingen EU-emissionsnormer. I svaret fra ministeren, lyder det, at:

‘Det er ikke muligt at eftermontere udstyr på DSB’s ME lokomotiver, der bringer emissionerne på niveau med gældende EU normer for lokomotiver.’

DSB monterede i 2013 emissionskit på de sidste ME-lokomotiver. Emissions-kittet har reduceret miljøpåvirkningen med cirka 30 procent. Derudover har DSB monteret en katalysator på ét ME lokomotiv og er nu ved at kortlægge de miljømæssige gevinster samt økonomi og tidsplan forbundet med en efterfølgende seriemontage. Katalysatoren forventes at betyde en væsentlig reduktion af partikler og den sorte røg, hedder det i svaret.

Læs også: Katalysator skal fjerne skadelige partikler i danske regionaltog

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>