FN: Kun få dør af kræft efter Fukushima-ulykken

Katastrofen ved atomkraftværket Fukushima Daiichi vil ikke kunne aflæses i kræftstatistikken. Det er konklusionen i en rapport fra FN’s videnskabelige komite for undersøgelse af virkningerne af ioniserende stråling (UNSCEAR).

Godt nok slap der store mængder radioaktivt materiale ud til omgivelserne dengang i 2011, så lokalbefolkningen modtog en øget strålingsdosis – især fra jod-131 og cæsium-137. Men strålingsniveauet har ikke været så højt, at det vil føre til en målbar forøgelse af kræfttilfælde i befolkningen, skriver forskerne bag rapporten.

Normalt modtager befolkningen i Fukushima-området en strålingsdosis på 2,1 millisievert om året gennem den naturlige baggrundsstråling. Ved ulykken fik befolkningen i de værst ramte områder en ekstra dosis på mindre end 10 millisievert i gennemsnit, og beboerne i byen Fukushima fik en ekstra dosis på omkring 4 millisievert.

Læs også: Fukushimas børn: Mor, er der stråling i maden?

Den ekstra radioaktive stråling kan måske nok øge risikoen for at få kræft en smule, men altså ikke så meget, at man vil kunne se det i kræftstatistikken.

Forskerne er dog lidt usikre omkring risikoen for børn, der er specielt udsatte, når det gælder radioaktiv stråling. De har især en forøget risiko for at få kræft i skjoldbruskkirtlen forårsaget af strålingen fra jod-131.

Det samme gælder de cirka 175 arbejdere, der modtog strålingsdoser på mere end 100 millisievert. De skal undersøges ekstra grundigt i fremtiden.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>