Ny beregning: Naturgas vinder stort på skrottet afgift

Har du et naturgasfyr, vil du typisk spare 2.500 kroner om året på varmeregningen, når forsyningssikkerhedsafgiften afskaffes af regeringen. Samtidig står varmepumperne til at blive den helt store taber. Det viser beregninger, som elselskabernes brancheorganisation, Dansk Energi, har foretaget for Ingeniøren.

I sidste uge kom det frem, at regeringen planlægger at tilbagerulle den omdiskuterede forsyningssikkerhedsafgift samt en række afgifter, der blev introduceret med skattereformen i 2009 kaldet ‘Forårspakke 2.0′.

Skatten på brænde og anden biomasse har fyldt langt mest i debatten, fordi den var vanskelig at finde en model for. Men afgifterne er allerede lagt på olie og naturgas, og særligt danskere med naturgasfyr stor til at blive de store vindere ved skrotningen af den.

Med forsyningssikkerhedsafgiften ville varmeudgiften i et standardhus ligge på omkring 21.000 kroner om året, uanset om man har naturgasfyr, træpillefyr og jordvarmeanlæg. Men med regeringens nye plan bliver forskellen større.

Fjernes både forsyningssikkerhedsafgiften og Forårspakke 2.0, vil naturgasfyr og træpillefyr blive henholdsvis 2.500 kroner og 3.000 kroner billigere om året, mens prisen forbliver den samme på jordvarme, som ikke blev belagt med afgifter i forbindelse med de to afgiftsændringer. Priserne gælder alle for et standardhus, der er 130 m2 og har et varmeforbrug på 18,1 megawatttimer om året.

Med forsyningssikkerhedsafgiften ville varmepumper være den fjerdebilligste opvarmningsform, kun overgået af flisfyret kraftvarme, trækedler og opvarmning med skovbrænde.

Læs også: Kritikere om skrottet skat: Nu vil vi fortsætte med at fyre løs med brænde og træpiller

Afgiftsændring kan hindre grøn omstilling

Ingeniøren har tidligere beskrevet, hvordan flere rådgivere advarer om, at tilbagerulningen af forsyningssikkerhedsafgiften vil få fjernvarmeselskaberne til at holde sig tilbage fra at investere i nye solvarmeanlæg, mens organisationer og eksperter advarer om, at forbruget af fossile brændsler blot vil fortsætte.

Læs også: Skrottet skat på træ vil bremse dansk solvarme

Men det er som nævnt varmepumperne, der står til at blive den helt store taber. Det vækker bekymring i Dansk Energi.

»Vi er bekymrede for balancen i forhold til el til opvarmning. Vi har som sådan ikke noget problem med at man tilbageruller forsyningssikkerhedsafgiften, men den skulle jo netop rette op på den ubalance, der var mellem el og bl.a. træpillefyr og naturgasfyr,« siger Marie Louise Hede, chefkonsulent i Dansk Energi.

Hvis det førnævnte konkurrenceforhold mellem el og de andre opvarmningsformer skal fortsætte på samme niveau som med forsyningssikkerhedsafgiften, så skal afgiften på strøm til elvarme sænkes med ca. 33 øre pr. kilowatttime.

Følg konsekvenserne af den danske energipolitik – abonner på Ingeniørens nyhedsbrev

I Dansk Energi har man ikke et konkret forslag til politikerne, baseret på beregningerne. Men hvis ikke forholdet mellem el og andre opvarmningsformer justeres, forudser man, at det vil få færre til at skifte til elvarme.

»For dem, der eksempelvis har et naturgasfyr, kan det være svært at forestille sig, at de vil skifte til en varmepumpe,« siger Marie Louise Hede og fortsætter:

»Derfor håber vi selvfølgelig, at politikerne også tager el med i overvejelserne. Det ville være underligt, hvis de ikke gjorde, for de taler om, at vi skal bruge mere el til alt i samfundet.«

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>