Forsinkelser kostede Statens It 19 millioner kroner på skift fra TDC til Nianet

Statens It, som varetager it-driften for en række ministerier og styrelser, fik i 2013 et underskud på 18,3 millioner kroner. Det skyldtes først og fremmest en ekstra omkostning på cirka 19 millioner kroner i forbindelse med et skift fra TDC til Nianet som leverandør af WAN-forbindelser. Skiftet skulle ske, efter Nianet havde vundet det første udbud af denne type fra Statens Indkøb.

»Det var første gang, der skulle være et leverandørskift. Det har altid været TDC, der var leverandør, men Nianet vandt udbuddet. Vi påtog os at implementere leverandørskiftet for vores kunder, og der viste sig at være nogle tekniske vanskeligheder,« fortæller direktør Michael Ørnø fra Statens It til Version2.

Da ingen tidligere havde haft brug for at skifte leverandør af internetforbindelser og netværk mellem institutionerne, så var der ikke taget højde for de problemer, der kunne opstå som følge af nogle af de løsninger, der var opstået gennem årene.

»Der var eksempelvis spørgsmålet om, hvem der ejede IP-adresserne, plus der var ting, som var hårdkodet til bestemte IP-adresser,« fortæller Michael Ørnø.

Derfor var det ikke i alle tilfælde blot et spørgsmål om at trækket stikket ud til TDC og koble Nianet på i stedet, fordi det kunne gå ud over it-systemerne.

Skiftet til Nianet blev dog også ramt af planlægningsproblemer. Det forsinkede projektet, og det betød, at TDC kunne opkræve almindelig listepris for brug af selskabets dataforbindelser, efter kontrakten var udløbet, men forbindelsen til Nianet ikke var klar.

»Vi havde prøvet at være smarte og lave netværksskiftet samtidig med, at vi konsoliderede serverne for at forstyrre driften mindst muligt. Så derfor blev netværksskiftet ramt af de forsinkelser, der opstod for serverkonsolideringen,« forklarer Michael Ørnø.

Da Statens It overtog driften havde de forskellige ministerier og styrelser cirka 28 serverrum. Alle de mange servere, storage og netværk skulle samles i nogle få datacentre på en helt ny hardwareplatform og virtualiseres.

Den proces er Statens It næsten nået i hus med, bortset fra fem serverrum, som skulle have været lukket i 2013, men ikke nåede det inden nytår. Da Statens It havde planlagt at skifte netværksleverandør samtidig med lukningen af serverrummene, så var der altså visse steder, hvor Statens It endte med at måtte betale listepriser til TDC.

»Der var for eksempel en lærerkonflikt, hvor der pludselig skulle laves en lov hen over store bededagsferien. Det var den weekend, hvor vi havde planlagt en stor omlægning. Så var der en vandmiljøplan, der skulle i en ny høring i påsken. Det er vilkårene, men det er måske også en fordel med vores model. Hvis vi havde været en ekstern kommerciel leverandør, så var der nok landet en stor regning,« siger Michael Ørnø.

De uforudsete aflysninger af servicevinduerne endte altså sammen med andre forsinkelser at koste 19 millioner kroner. Alligevel ændrer det ikke ved, at skiftet af WAN-leverandør i sidste ende giver en besparelse.

»Over fem år ligger der en samlet besparelse på cirka 80 millioner kroner. Og på længere sigt har vi nu lavet tingene, så vi kan sætte det i konkurrence med langt mindre omkostninger ved at skifte igen,« siger Michael Ørnø.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>