Test: 512 gigabyte SSD-drev med speederen i bund



For bare et par år siden kunne man kun drømme om SSD-drev med 512 gigabyte plads. Nu er de kommet ned i et mere opnåeligt prisleje.

Plus:

  • Hurtigt
  • Medfølgende software (til download) gør overførslen let

Minus:

Karakter:


Vi har sagt det før, men siger det gerne igen: Den bedste gave du kan give din computer er et SSD-drev.

Og heldigvis er det forholdsvist nemt og stadigt billigere at skifte. Tilbage i 2009 kostede Intels X25-M drev 3.000 kroner for 80 gigabyte, mens du i dag kan få et væsentligt hurtigere SSD-drev med hele 512 gigabyte til lige over 2.000 kroner. Et skift fra 38 kroner pr. gigabyte til 4 kroner pr. gigabyte på 5 år – det er den slags der gør, at man er glad for ikke at skulle tjene sine penge på hardware.

Væksten i størrelser og faldet i priser gør samtidig, at hvor du for nogle år siden ville installere dit styresystem på en SSD og de fleste programmer og data på en traditionel harddisk, så behøver du ikke længere at indgå det kompromis.

Selvfølgelig kan det ofte stadig give mening at have dine vigtige dokumenter på to traditionelle harddiske, som kører RAID 1 for databeskyttelse, men styresystem og programmer? De skal bare på en hurtig og stor SSD-disk.

Vokser i størrelse
Sidste år havde det været en SSD på 256 gigabyte, men med de faldende priser kan din bærbare eller stationære sagtens blive forkælet med en SSD på hele 512 gigabyte. Hvilket især giver mening hvis du sidder med en bærbar computer, hvor det oftest ikke er muligt at installere flere forskellige drev.

Et af de nyeste 512 gigabyte drev er Adatas SP920, som blev lanceret i sidste uge. Drevet fås i størrelser fra 128 gigabyte og op til en 1 terabyte, men det er 512 gigabyte-versionen, vi har sat os for at teste – og desuden sat til at gå op imod et par 256 gigabyte-drev fra sidste år.

“Du kan helt sikkert revitalisere din computer, hvis du skifter fra en harddisk til det testede SSD-drev”

Den formaterede størrelse er i øvrigt 476 gigabyte, hvilket er en smule mere, end hvad man normalt får i 512 gigabyte-drev.

Installation
Selve installationen af et SSD-drev er i den absolut lette ende af computer-opgraderinger: Bare tilslut strøm og SATA-kablet, så er du kørende.

Oftest vil det være bedst at lave en ren installation, men det tager på den anden side timevis at genskabe alle dine programmer. Derfor følger der også såkaldt kloningssoftware med til Adatas diske.

Det sker ved, at serienummeret på SSD-disken giver ret til gratis at hente Acronis True ImageHD fra ADATAs webside, så du kan duplikere din gamle harddisk til en SSD: Sæt SSD’en til computeren, hvor den gamle harddisk stadig er installeret, og opret en direkte kopi af harddiskens filer.

Dernæst kan du udskifte harddisken med SSD’en, starte systemet og nyde godt af den bedre hastighed.

Artiklen fortsætter på næste side…

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>