Forskere finder sammenhængen mellem aggresivitet og computerspil

En sammenhæng mellem computerspil og en kortvarig stigning i spillernes aggressivitet, umiddelbart efter de har spillet, er blevet brugt som argument imod voldelige computerspil. Men en ny amerikansk undersøgelse tyder på, at det ikke er spillets voldelige indhold, der gør spillerne aggressive.

Ifølge en forskergruppe fra University of Rochester og Oxford University er det i stedet frustration over spillet sværhedsgrad, som gør spillerne aggressive.

Det betyder, at en spiller, som ikke kan gennemføre en svær bane i Candy Crush Saga, kan blive lige så aggressiv, som en spiller, der ‘rage quitter’, efter hans hold har tabt for tredje gang i træk i Call of Duty.

»Når folk føler, at de ikke har nogen kontrol over udfaldet af et spil, så fører det til aggressivitet. Det så vi i vores eksperimenter. Hvis du udfordrer en persons evner, bliver de mere aggressive, og den virkning holdt uanset om spillene var voldelige eller ej,« udtaler psykolog og medforfatter til undersøgelsen Richard Ryan fra University of Rochester.

Forskerne gennemførte en række eksperimenter på studerende for at måle deres aggressivitet, efter de spillede spil med forskelligt indhold. Eksempelvis kunne forskerne måle en indirekte stigning i aggressivitet i spillere, som blev udsat for et spil Tetris på ekstra høj sværhedsgrad i forhold til spillere, som spillede Tetris på et nemmere niveau.

Debatten om især voldelige computerspils indflydelse på blandt andet børn har været præget af begrænset empirisk forskning på området, og i de undersøgelser, der er findes, er der ofte flere faktorer, der spiller ind.

En nylig metaanalyse af 98 forskellige psykologiske undersøgelser nåede dog frem til, at der var en vis sammenhæng mellem voldelige spil med negative sociale temaer og negative sociale effekter. Analysen fandt dog tilsvarende en sammenhæng mellem spil med positive sociale elementer og positiv social adfærd. Men en sammenhæng siger ikke nødvendigvis noget om årsagerne og kan skyldes andre faktorer.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>