I sidste sekund: Nu forhandler politikerne om afgrening til en sydhavnsmetro

Folketingets partier er nu langt om længe gået i gang med at forhandle om statens halvdel af et 400 millioner kroner stort anlægsbudget for et afgreningskammer på Cityringen. Et sådant kammer skal gøre det muligt på et senere tidspunkt at anlægge en sydhavnsmetro – og af hensyn til Cityringen er det vigtigt at få bygget kammeret, inden Cityringen går i drift.

Københavns Kommune har for længst afsat 200 millioner kroner til afgreningskammeret ved Hovedbanegården og to milliarder kr. til selve sydhavnsgrenen. For mindre end en uge siden undrede kommunens teknik- og miljøborgmester sig over, at staten ikke hoster op med sin del af pengene.

Det fremgår nemlig af en ny analyse fra Transportministeriet, at sydhavnsmetroen er en vigtig forudsætning for at udbygge Ny Ellebjerg Station til et knudepunkt, hvilket er et af Togfondens elementer.

Læs også: Paradoks: Staten kalder sydhavnsmetro vigtig, men har ikke afsat en krone til den


Her forestiller Transportministeriet sig et af hovedstadens knudepunkter for kollektiv trafik etableret.

Læs også: Avis: Spareøvelse på metroringen koster skatteydere to milliarder

»Det ser i den nye analyse ud, som om staten nærmest allerede forudsætter, at projektet om sydhavnsmetroen er på plads. Så det virker underligt, at man stadig er tavs om betalingen. Det er på tide, at Christiansborg-politikerne vågner op,« sagde Københavns teknik- og miljøborgmester, Morten Kabell (EL), for en uge siden til Ingeniøren, efter at Folketingets transportpolitikere helt havde ignoreret Metroselskabets henstilling om at beslutte sig for eller imod en sydhavnsmetro inden udløbet af 2013.

Den tidsplan var sat, for at de 400 millioner kroner kunne være til rådighed i år, når entreprenøren skal anlægge afgreningskammeret før starten på det egentlig anlægsarbejde på metrogrenen i 2015.

I modsat fald går tidsplanen i fisk. Så bliver afgreningskammeret anlagt, efter at Cityringen er gået i drift, med mærkbare konsekvenser for dens mange tusinde passagerer og dermed metroprojektets økonomi. For indtægterne vil falde, og driftsomkostningerne stige.


Udbygningen af Sydhavnen, her med Sluseholmen, nødvendiggør med Københavns Kommunes øjne en sydhavnsmetro. (Foto: By & Havn)

Men nu er Christiansborg vågnet, ser det ud til. Forligspartierne omkring ‘bedre og billigere kollektiv trafik’ forhandler om at udmønte en milliard kroner nu, deraf 200 millioner kroner til afgreningskammeret, fortæller DF’s transportordfører, Kim Christiansen:

»Vi diskuterer, om der kan findes penge til afgreningskammeret, så det kan laves nu. Selve sydhavnsmetroen tager vi imidlertid ikke stilling til. Men det handler jo også om, hvorvidt man i det hele taget ønsker sydhavnsmetroen,« siger Kim Christiansen, der ikke lige kan se, hvor pengene til mere metro skal findes.

»Jeg synes, at vi skal se at blive færdig med metroen. I stedet virker det, som om der hele tiden kommer mere,« tilføjer Kim Christiansen, der i næste uge skal mødes med transportministeren samt trafikordførerne fra de Radikale og Enhedslisten for at fortsætte forhandlingerne.

Selvom det vil være mest naturligt også at træffe en politisk principbeslutning om at anlægge sydhavnsmetroen, så er det ikke tvingende nødvendigt. For eksempel gik arbejdet på afgreningskammeret til nordhavnsmetroen i gang, længe før der blev truffet beslutning om at bygge nordhavnsmetroen.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>