Justitsminister klar til at ændre logningsregler

Dagen efter EU-domstolens afgørelse, der erklærer de europæiske logningsregler ugyldige, melder den danske justitsminister Karen Hækkerup (S) sig klar til at ændre de danske regler, så de stemmer over ens med EU-retten. Men først skal en undersøgelse afgøre om det er tilfældet.

Læs også: EU-Domstolen dømmer telelogningsdirektiv ugyldigt

»Hvis vores undersøgelser viser, at de danske logningsregler på baggrund af dommen må anses for at være i strid med EU-retten, vil vi naturligvis hurtigst muligt tage de nødvendige skridt til at sikre, at reglerne bringes i overensstemmelse med EU-retten«, oplyser ministeren i en skriftlig kommentar til Politiken.

I en kommentar til Version2 supplerer hendes partifælle og it-ordfører Karin Gaardsted udsagnet på denne måde:

»Nu har EU domstolen så erklæret direktivet om lagring af data for ugyldigt, fordi de vurderer, at det ikke er proportionelt i forhold til i hvor høj grad det griber ind i vores privatliv. Men det, der er en juridisk og abstrakt diskussion om principperne for vores samfund, kan få alvorlige konsekvenser, hvis terrorister får spillerum til at bombe f.eks. Hovedbanegården. Derfor har jeg også noteret mig, at afgørelsen slår fast, at der er legitime formål med at nationale myndigheder indsamler og lagrer data i forbindelse med bekæmpelse af kriminalitet og terrorisme. Som jeg kan læse det, har domstolen i sin afgørelse lagt vægt på, at direktivet ikke er tilstrækkeligt præcist i forhold til, hvem man kan overvåge, hvornår og i hvor lang tid man kan lagre data. Det synes jeg sådan set er fint nok – vi har jo en tredeling af magten i EU, og så må vi lovgivere naturligvis bøje os for den dømmende magt.«

At direktivet er faldet, betyder ikke, at de danske regler også automatisk skal væk. Professor i tele-ret på Aalborg Universitet Søren Sandfeld Jakobsen forklarer således:

»De danske regler er ikke ugyldige, for det er kun direktivet, der er blevet underkendt. Det betyder, at der ingen EU-regulering er, kun national ret, og så har medlemsstaterne frit spil til at gøre, hvad de vil. Men reglerne skal stadig kunne opfylde de principper, som EU-Domstolen udtrykker i afgørelsen,« siger han til Version2.

Læs også: Professor efter EU-dom mod telelogning: Svært at bevare sessionslogning

Derfor skal de danske regler med det samme kigges igennem af Justitsministeriets jurister og holdes op imod EU-Domstolens afgørelse og begrundelser. Og faktisk kan den danske fortolkning af reglerne vise sig at være fin nok, også i fremtiden, fordi man har undgået nogle af de kritikpunkter, som EU-Domstolen har brugt som begrundelse for at annullere EU-direktivet, siger professoren.

Læs også: Teleorganisationer: Danske logningsregler skal ændres nu

På Christiansborg har EU-dommen vagt opsigt hos alle partier. SF ønsker hurtig handling:

»Hvis muligheden er der, vil det være fornuftigt at suspendere reglerne allerede nu«, siger formanden for Retsudvalget, Karina Lorentzen (SF).

Også V og K er klar til at skrue ned for overvågningen af danskerne. Til Politiken udtaler de følgende:

»Vi er parat til at ophæve internetlogningen, og telelogningen mener vi også kan reduceres, uden at formålet går tabt«, siger retsordfører Karsten Lauritzen (V).

I Sverige har internetudbyderen Bahnhof på egen hånd taget konsekvensen af EU-Domstolens erklæring:

»Bahnhof afbryder al datalagring med omgående virkning. Desuden sletter vi de oplysninger, som allerede er lagret,« udtaler direktør Jon Karlung fra Bahnhof.

Læs også: Svensk internetudbyder stopper overvågning efter EU-dom

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>