Kommunernes nye stærke it-boss: Her er mine planer

It-chef Henrik Brix fra Favrskov Kommune vest for Aarhus har siddet som formand for Foreningen af Kommunale It-chefer (KITA) i en måneds tid, og nu løfter han sløret for sine planer.

Henrik Brix blev valgt til formandsposten uden modkandidater, og han har efter et KITA-bestyrelsesmøde i går fået stillet skarpt på de største it-udfordringer for kommunerne i de kommende år.

Først og fremmest drejer Henrik Brix’ planer sig om en højere grad af fællesskab og digitaliseringssamarbejder ude i kommunerne.

Det gælder lige fra driftssamarbejder på serverniveau, som vi har set det i Nordsjælland, til konkrete web-løsninger rettet mod borgere og de kommunale medarbejdere.

“Vi lægger op til et bredere digitaliseringssamarbejde i kommunerne, så vi kan undgå leverandør-lock-in, dobbelt indtastninger og få bedre løsninger til lavere pris,” fortæller Henrik Brix til Computerworld.

Omstridt it-klub er forbillede
Det lyder jo godt alt sammen, men hvordan skal det så ske?

Ifølge Henrik Brix er der lagt op til flere fælles løsninger på tværs af kommuneskel, da kommunerne i mange tilfælde sidder med de samme udfordringer og derfor også udformer de samme strategier.

Han peger helt konkret på OS2-samarbejdet (open source + offentligt samarbejde), hvor kommunerne eksempelvis kan hente og genbruge et politisk dagsorden-system og en standard kommunal hjemmeside, som kommunerne kan hente, tilpasse og dermed spare mange penge på nyudvikling.

“ESDH-samarbejdet SBSYS er et andet godt eksempel, som vi vil se mere til,” forklarer Henrik Brix, som har overtaget KITA-formandsposten fra Jørgen Kristensen Rasch, der bliver strategisk konsulent hos netop SBSYS.

Trælst for it-selskaberne
SBSYS er det omstridte ESDH-samarbejde i kommunerne, der har fået flere ESDH-leverandører helt op i det røde felt og råbe om konkurrenceforvridning.

“I dag er det sådan, at kommunale leverandører udvikler, drifter og vedligeholder softwaren, som kommunerne så betaler for brugsretten til. Vi vil gerne have, at kommunerne selv ejer systemerne. På den måde kan de gå i udbud igen og presse priserne ned, kvaliteten op og skabe bedre sammenhæng mellem systemerne.”

Han er ikke bleg for at indrømme, at denne tilgang vil gå ud over it-leverandørernes indtjening – og de derfor per definition er af modstandere af SBSYS-klubben og lignende initiativer.

“Vi skal have rykket leverandørerne, og det sker ikke over night, for leverandørerne synes med en jysk underdrivelse, at dette er lidt træls. Men set fra kommunernes side kan vi sikre bedre løsninger og fastholde konkurrencen på denne måde,” lyder det fra Henrik Brix.

Artiklen fortsætter på næste side…

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>