Ministerium efter kritik: Det er skolernes eget ansvar, at eleverne ikke snyder med internettet

Fra sidste år gjorde en tilføjelse i den almene eksamensbekendtgørelse det lovligt for gymnasielever at bruge internettet til skriftlige eksaminer. Men kun specifikke dele af internettet. Gymnasierne skal således stille det, der kaldes ”egne læremidler” til rådighed for eleverne.

Det kan være internetsider, der er blevet brugt i undervisningen – blandt ministeriets egne eksempler er Google eller en specifik side på Studieportalen. Men hvordan skal skolerne administrere, at give eleverne adgang til dele af internettet og samtidig udelukke dem fra at bruge andre dele af nettet til at snyde?

Det er ifølge gymnasielærer Peter Leineweber praktisk umuligt, og han har over for Version2 kaldt det en invitation til snyd og efterspurgt retningslinjer fra Undervisningsministeriet.

Læs også: Gymnasielærer: Nye regler om eksamen gør internet-snyd uundgåeligt

Men ifølge ministeriet må skolerne klare sig selv, og det er deres eget ansvar, at stille de krævede hjælpemidler til rådighed, samtidig med at de forhindrer snyd.

»Det er skolernes opgave at sikre, at prøverne afvikles under forhold, der er egnet til at udelukke, at eksaminanderne ikke kommunikerer utilsigtet eller gør andet, end det de må til prøven,« siger undervisningskonsulent Morten Aronsson Olsen til Version2.

Han understreger dog, at skolerne er velkomne til at afbryde internetforbindelsen, hvis de kan stille de pågældende hjælpemidler til rådighed uden internet inden prøven. Ministeriet kommer dog ikke nærmere ind på, hvad skolerne skal gøre, hvis de elektroniske hjælpemidler ikke er mulige at tilvejebringe i fysisk form.

»Det er op til skolerne, hvilke forholdsregler de vil tage – inden for reglerne – for at sikre, at der ikke snydes eller kommunikeres utilsigtet til eksamen. Hvis skolerne ikke vil give adgang til internettet under prøven, så må de stille de godkendte læremidler til rådighed på anden vis forud for prøven.«

Hvad skal skolerne gøre, hvis de ikke kan stille et ”eget læremiddel” – eksempelvis Google – til rådighed uden internetforbindelse?

»Det er en hypotetisk situation, som vi må forholde os til, hvis den kommer. Hvis situationen opstår, og skolerne spørger os, og så vil vi selvfølgelig vurdere den konkrete situation i forhold til, hvad skolerne vil kunne gøre,« siger Morten Aronsson Olsen til Version2.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>