Neutronkanon i Sverige suger millioner ud af dansk forskning

Det nye budget for byggeriet af European Spallation Source (ESS) i Skåne giver som tidligere omtalt af Ingeniøren en ekstraregning til Danmark, der er medejer af anlægget sammen med Sverige, på 600 mio. kr.

Læs også: Ekstraregning på over en halv milliard til Danmark for neutronkanon

Budgetoverskridelsen har resulteret i en mindre byge af spørgsmål fra folketingspolitikere til uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen (R).

I et svar til Holger K. Nielsen (SF) oplyser hun, at ekstraregningen tages fra forskningsreserven på finanslovene, og der derfor bliver et tilsvarende mindre beløb at fordele til andre forskningsaktiviteter i årene 2018-2022.


I en spallationsproces skrælles neutroner af atomkerner (3), som beskydes med protoner (1 og 2). Neutronerne kan efterfølgende rettes mod forskellige stationer (4), og som røntgenstråling bruges til studier af f.eks. nye materialer, nye molekyler og arkæologiske fund (5). Det sker ved at analysere spredningsmønsteret. Neutronstråling er til visse anvendelser at foretrække frem for røntgenstråling.

Størrelsen for forskningsreserven for disse år er dog ikke fastsat endnu. Ministeren skriver i sit svar, at niveauet vil afhænge af udviklingen i BNP og de fremtidige politiske prioriteter.

I et svar til Ole Birk Olesen (LA) oplyser ministeren, at stigningen i konstruktionsomkostningerne, som Danmark skal betale 26,3 pct. af, mens Sverige betaler resten, bl.a. skyldes , at geotekniske undersøgelser har vist behov for at pilotere større dele af bygningerne end først antaget. Desuden har det vist sig nødvendigt at udvide bygningsarealet i instrumenthallerne og i acceleratorbygningerne.

For at spare på omkostninger er det besluttet i første omgang at reducere antallet af instrumenter fra 22 til 16. Det sparer omkring en halv milliard kroner på konstruktionsbudgettet. ESS bliver dog forberedt til at kunne udvides til 22 instrumenter.

I et svar til Frank Aaen (EL) oplyser Sofie Carsten Nielsen, at de årlige driftsomkostninger i 2013-priser vil være 930 mio. kr., heraf skal Danmark som medejer betale 5 pct. eller 46 mio. kr.

Læs også: Leder: Neutronkanon i øresundsregionen bør blive det nye Stjerneborg

Til sammenligning kan det nævnes, at Danmark betaler 1,77 pct. af omkostningerne til Cern i Geneve. Det var i 2013 en udgift på 135 mio. kr.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>