Notat: Solcellestøtten skal afhænge af solskinstimer

Der bliver alligevel ingen lodtrækning blandt de solcelleejere, der i går søgte om støtte fra 20 MW-puljen, der i går på få timer blev overtegnet.

I stedet skal det fremover være antallet af solskinstimer lokalt, der afgør, hvilke solcelleejere der kan modtage den begrænsede mængde støtte. Det fremgår af et endnu ikke offentliggjort notat fra Klima-, Energi- og Bygningsministeriet, som Ingeniøren har fået indsigt i.

‘En prioritering efter solindstråling vil give den mest optimale udnyttelse af de sparsomme økonomiske ressourcer,’ hedder det i notatet.

Læs også: Solcellepulje melder udsolgt efter syv timer

Ministeriet har gennemført en række analyser, der er baseret på DMIs kort over solindstrålingen i hele Danmark. Solindstrålingen måles kiloWattpeak og definerer den standardiserede eller nominelle topydelse af et solcellemodul under internationalt specificerede testforhold.


På kortet vises solindstrålingen (den samlede mængde stråling, som Jorden modtager fra Solen) i KW/m2 pr. år på vandrette flader i Danmark. (kilde: DMI).

Analysen fra ministeriet viser, at der kan være en forskel i solindstrålingen på 20 pct. mellem den bedste og den dårligste placering i Danmark.

Ingeniøren har bedt Teknologisk Institut om at vurdere oplysningerne i notatet. Seniorkonsulent Ivan Katic siger, at tallene er korrekte, og at en omfordeling af en pulje på for eksempel 20 MW efter solskinsprincippet vil kunne give op til 3,8 GWh mere el på årsbasis. Det svarer til et års elforbrug i knap 1.000 husstande.

Enhedslistens energipolitiske ordfører Per Clausen kender ikke til notatet om det nye princip, men synes, at det lyder som en strålende idé:

»Jeg kan faktisk ikke forstå, at Energistyrelsen ikke er kommet på den idé for længe siden,« siger han.

Data fra DMI, viser, at det især bliver solcelleejere på Bornholm, ved Skagen og på Læsø, der vil få gavn af den nye støtteordning. Omvendt må solcelleejere i Midt- og Sydjylland og det centrale Fyn nok se frem til, at kassen nu bliver lukket i. Solen skinner ganske enkelt ikke nok i det mørkeste Jylland.

Nyheder om solceller i din indbakke? Tilmeld dig Ingeniørens nyhedsbrev

Borgmester Winni Grosbøll (A) fra Bornholms Kommune jubler over udsigten til at modtage mere støtte, som hun mener vil lande det helt rette sted både geografisk og miljømæssigt.

»Bornholm er jo i forvejen kendt som solskinsøen, og den her løsning passer rigtig godt ind i vores image som grøn ø,« siger Winnie Grosbøll.

Hun peger på, at Bornholm lige nu har stribevis af energirenoveringsprojekter, hvor solceller indgår. Det gælder både på kommunens skoler og andre kommunale bygninger. Endelig har forsvaret på den lokale kaserne et kæmpe solcelleprojekt, der bliver til Danmarks største solcelleanlæg.

»Vi har masser af ideer og konkrete projekter, der vil få gavn af støtten. Så jeg er meget glad for den nye støtteordning,« siger Winnie Grosbøll.

I notatet skriver ministeriet, at det er på tide at lave et opgør med det ‘millimeterdemokrati’, der har præget solcelleordningen. Samtidig kan regeringen vise, at man tager udkantsdanmark alvorligt, da de mest solbeskinnede arealer ligger væk fra hovedstaden og vil generere lokale arbejdspladser.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R).

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>