Nu får landbruget lov til at sprøjte tæt på vandløb

Inden ganske længe lander en ny politisk vækstaftale for det danske landbrug, som vil halvere den samlede størrelse af de såkaldte randzoner fra 50.000 til 25.000 hektar landbrugsjord. Det erfarer Jyllands-Posten og Berlingske.

I 2012 trådte randzoneloven i kraft, som dækkede over 50.000 hektar landbrugsjord, som ikke måtte gødes, sprøjtes eller dyrkes, da jorden ligger tæt op ad vandløb og søer. Forbuddet var derfor sat i verden for at skåne vandmiljøet mod kvælstof og fosfor.

Halveringen af randzoner bidrager imidlertid selvsagt til, at landmændene nu får friere tøjler til at dyrke og sprøjte jorden ved miljøfølsomme områder, hvilket skal sætte skub i landbrugets forretning.

Hidtil har landbruget været stor modstander af randzoneloven, da de har anset loven for at være en de facto ekspropriering af deres jord. Nu får landmændene ifølge Jyllands-Posten så noget at glæde sig over, mens det er miljøforkæmperne, der græmmer sig.

Til Berlingske fordømmer Enhedslistens fødevare- og miljøordfører, Per Clausen, den nye vækstplan:

»Halveringen af randzonerne betyder en markant svækkelse af indsatsen for at sikre et rent drikkevand,« lyder det fra ham i en skriftlig kommentar, men også Danmarks Naturfredningsforening skælder ud på regeringen og kalder halveringen for en naturskandale.

»Det er en falliterklæring for dansk miljøpolitik, at man nu skipper det, regeringen selv har kaldt ‘det bedste og mest omkostningseffektive virkemiddel til at begrænse kvælstof, fosfor og sprøjtegifte i at ende i vores vandmiljø’,« lyder det ifølge Jyllands-Posten fra Ella Maria Bisschop-Larsen, præsident i Danmarks Naturfredningsforening.

Slut med at oversvømme marker

Samtidig gør det politiske flertal også op med den miljøindsats, der hidtil er blevet lagt i de danske vandløb.Tidligere har det været planen at lade vandplanterne vokse mere frit og lade vandstanden stige til stor frustration for landbruget, da det betyder, at drænrørene på landmændenes marker oversvømmes og dermed mister evnen til at lede vandet væk fra markerne.

Nu er landbrugets kritik tilsyneladende blevet hørt i en miljøpolitisk retningsændring, hvor mindre stramme miljøregler skal skabe vækst i det trængte erhverv.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>