Office-integration i gamle systemer gav problemer for Statens It

Netop som supporten på Windows XP udløber, så er Statens It i færd med at få de sidste brugere over på Windows 7 som en del af det store it-projekt ‘Statens it-arbejdsplads’. Men det har ikke været en smertefri proces.

»Det har været et hårdt år. Vi har med 1.500 fagsystemer at gøre, og vi undervurderede opgaven med at flytte applikationerne. Der var meget teknisk gæld hos kunderne. Det er ikke alle fagsystemer, der er lige nye,« fortæller direktør Michael Ørnø fra Statens It til Version2.

I alt har Statens It skullet flytte knapt 10.000 brugere fra de forskellige pc-opsætninger de brugte fordelt på 80 offentlige institutioner over på én fælles platform med samme pc-hardware. Nu kører alle brugerne Windows 7 og benytter samme Exchange-miljø og filservere. Hardwaren er standardiseret helt ned til, at alle bruger samme dockingstation.

Men projektet var ikke kun en udskiftning af pc-hardwaren og opgradering fra Windows XP til Windows 7. Mange ministerier og styrelser havde gamle systemer, som det viste sig at være svære at flytte til den nye platform.

»Der er eksempelvis integration med Microsoft Office. Det er typisk i ESDH-systemet, hvor der er en knap i Outlook eller Word til at arkivere i ESDH-systemet. Det kan godt være lidt tricky at få til at køre i en ny Outlook,« forklarer Michael Ørnø.

Alle brugere er opgraderet til Office 2010, men for visse ESDH-systemer lå der koblinger til systemer hos eksterne leverandører, som skulle overføres fra Office 2003 til Office 2010.

Måtte drøne rundt og hjælpe brugere

Ud over de tekniske vanskeligheder med fagsystemerne, løb Statens It også ind i, at den procedure for udskiftning, som var planlagt, viste sig at være problematisk.

»Vi havde arbejdet tæt sammen med et større ministerium om et logistisk forløb, hvor vi holdt et kursus for medarbejderne om formiddagen, og mens de sad til kursus, skiftede vi deres pc. Men i praksis viste det sig ikke at være så godt,« fortæller Michael Ørnø.

Den første plan gik på, at man for at forstyrre arbejdet mindst muligt tog én medarbejder fra hvert kontor af gangen. Men det betød, at når medarbejderen kom tilbage fra kurset til sin nye pc og derefter havde problemer, så skulle it-supporterne rundt i hele ministeriet for at hjælpe medarbejdere.

»Vi drønede rundt. Så vi fandt ud af, at det var smartere at tage opgradering kontorvis og lade brugerne få deres pc i slutningen af kurset og logge på første gang, mens de sad i kursuslokalet, og vi kunne hjælpe,« siger Michael Ørnø.

Med 1.500 fagsystemer, som i visse tilfælde stammer fra 1990′erne, og som Statens It ikke ejer, men blot skal sørge for tilgængeligheden af, så var det oplagt at bruge virtualisering til at få dem over på en ny platform.

»Hvis vi ikke kunne flytte applikationen til Windows 7, så tænkte vi, at vi kunne pakke det ind i noget Citrix. Det kan være godt til at holde noget kørende i et stykke tid. Men det lød bedre, da vi udtænkte det, end det viste sig at være i praksis,« fortæller Michael Ørnø.

Ved at lægge en applikation ind i Citrix, forsvandt integrationen til andre applikationer som Office. I så fald skulle der også lægges en – vel at mærke gammel – Office ind sammen med applikationen, og det kunne skabe forvirring hos brugerne, som kunne ende med at sidde og skifte mellem to forskellige udgaver af Office.

Samtidig viste det sig at være vanskeligt at få de virtualiserede applikationer, som ikke var udviklet til at køre på den måde, til at levere en tilfredsstillende ydelse i Citrix-miljøet.

Maskinen klar til at kunne flytte nye kunder

»Det ville nok have været nemmere, hvis vi havde kunnet bide projektet over i to, så vi først bare skulle have opgraderet fra Windows XP til Windows 7. Men vi er glade for, at vi er kommet gennem det,« siger Michael Ørnø.

Han peger på, at Statens It nu har opbygget en teknisk og organisatorisk maskine, som kan tage en kundes infrastruktur og flytte det fra én platform til den fælles platform.

»Vi har hele tiden haft 8. april i baghovedet (udløbet af supporten for Windows XP, red.). Sikkerhedsdagsordenen er jo ikke noget, der bliver mindre, og Windows 7 er mere moderne. På Windows XP er du nødt til at være lokal administrator for eksempelvis at kunne installere en printer. Det behøver du ikke i Windows 7, så vi har kunnet fjerne de fleste administratorrettigheder. Det er noget, der rykker på klientsikkerheden,« forklarer Michael Ørnø.

Næste projekt på desktop-siden bliver at kunne styre opdateringer bedre i forbindelse med eksempelvis månedlige opdateringer af platformen, ligesom Statens It er i gang med et pilotprojekt sammen med en kunde om den nyeste version af Office.

»Mail, kalender og ESDH er den centrale del af alles hverdag i administrationen. Før fik jeg en del opkald fra et ministersekretariat, som havde problemer med synkronisering af kalender på iPad, da vi kørte Exchange 2003. Det kører meget bedre, nu vi er skiftet til Exchange 2010,« siger Michael Ørnø.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>