Oracle: Java skal være til ‘Internet of Things’

Oracles Java-platform er netop kommet i version 8, efter det, selskabet måtte erkende blev til ‘Plan B’, og i sidste ende næsten blev til ‘Plan C’. Fremtiden for platformen bliver en balancegang for Oracle.

Oracles ambition er nemlig, at Java både skal fungere som platform for ‘Internet of Things’, og samtidig blive en mere samlet platform for alt fra serverapplikationer til software i måleudstyr.

»Java var blevet fragmenteret. I Java 7 havde vi stadig to varianter af Java, SE og ME, men konvergerede de virtuelle maskiner. Det har vi fortsat i Java 8. Vi er gået tilbage til rødderne af Java, så Java ME vil blive en ægte delmængde af Java SE,« siger Nandini Ramani, underdirektør hos Oracle med ansvar for udviklingen af Java-platformen, til Version2.

Den oprindelige vision for Java var, at man kunne skrive sin programkode i Java, og ved hjælp af den virtuelle maskine, som Java-koden blev afviklet på, kunne programmet køre på en vilkårlig hardwareplatform.

Imidlertid blev Java hurtigt splittet op i forskellige varianter. Det var ikke kun forskelle som eksempelvis at Java i en vaskemaskine ikke understøttede en grafisk brugerflade, men også inden for især mobile platforme, at der opstod mange varianter ud fra J2ME, som oprindeligt var Javas bud på en mobilplatform.

Selvom smartphones som Blackberry og Android bygger på Java, er det også varianter. Google har eksempelvis lavet sin egen virtuelle maskine til Java-applikationer.

Den fragmentering vil Oracle gerne undgå i fremtiden. Især hvis Java skal spille en rolle i den udvikling, som Oracle forudser, hvor flere typer apparater får indbygget mere avancerede computere og bliver forbundet til internettet.


Nandini Ramani, underdirektør hos Oracle med ansvar for udviklingen af Java-platformen.

»Java 8 er fundamentet for Internet of Things. Vi arbejder med chipproducenterne, så de kan indbygge hardwareacceleration for Java. Vi vil så sørge for at have API’erne klar,« siger Nandini Ramani.

For Oracle gælder det om at undgå fragmentering ved at fokusere på at understøtte de nye platforme, uanset hvem der leverer dem.

»Vi har ikke lyst til være indblandet i at finde ud af, hvem der ender som førende på markedet. Det er ikke vores opgave at udvikle standarder – vores opgave er at sikre, at Java kan køre på alle platforme,« siger Nandini Ramani.

Læs også: Nu får Java lambda-udtryk til at gøre parallel programmering lettere

Næste milepæl for Oracle hedder Java 9. Den kommer til at indeholde nogle af de funktioner, som ikke nåede med i Java 8. Da Oracle overtog Java fra Sun Microsystems var Java 7 undervejs, men Oracle blev nødt til at opgive at få visse funktioner som eksempelvis Lambda-udtryk med i Java 7.

De er nu kommet med i Java 8, men selv fra det, Oracle døbte ‘Plan B’, er der blevet skåret i den endelige udgave af Java 8. Det gælder eksempelvis projektet med at gøre Java mere modulopbygget under kodenavnet Jigsaw.

Jigsaw er foreløbig den eneste nye funktion, som er bekræftet i Java 9. Umiddelbart inden salget til Oracle blev Java frigivet i en parallel open source-version, som i dag også fungerer som testlaboratorium for nye funktioner i Java. Når funktionerne er modne kan de blive optaget i selve de officielle Java-versioner.

Et andet projekt, som kandiderer til at komme med i Java 9, er ‘Sumatra’. Det er et projekt, som arbejder på at give Javas virtuelle maskine mulighed for at udnytte grafikprocessorer, uden udvikleren skal spekulere for meget over den underliggende teknologi.

I 2012 udstak Oracle kursen for de næste udgaver af Java, men siden har selskabet måttet justere i forhold til Java 8, så det er uvist, hvor meget der kommer i Java 9, selvom selskabet nu har fået rettet op på flere hængepartier.

Læs også: Plaget Java-plugin lever videre trods sikkerhedsproblemer

Fokus i 2012 gik på selve den virtuelle maskine, JVM, som de senere år har fået mulighed for at afvikle flere programmeringssprog, og det arbejde skal fortsætte i de næste udgaver. Samtidig skal JVM også være bedre til at udnytte den underlæggende hypervisor, når JVM kører i virtuelle miljøer.

»JVM har indhentet maskinkode på ydelsen. Den virtuelle maskine er vores kronjuvel. Blandt andet fordi hardwaren i dag er i stand til at understøtte JVM, så er forskellen mellem JVM og Assembler skrumpet,« siger Nandini Ramani.

I 2012 lød tidsplanen for Java 9 på at komme i 2015, men da Java 8 først nu er udkommet, er det usikkert, om Java 9 kommer i 2015 eller først i 2016.

OpenJDK er open source-versionen af Java, og det er også her, nye funktioner bliver testet. Der er imidlertid langt flere delprojekter under OpenJDK end i den officielle, supporterede udgave af Java, og det er op til udviklermiljøet at indstille de projekter, som skal med i den næste version.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>