Rejsekort trækker i land på app-løfte

Mens betalingskort generelt bevæger sig i retning af at kunne ligge digitalt på en mobiltelefon, så kommer du fremover fortsat til at gå rundt med dit fysiske rejsekort i lommen – med den konsekvens, at du eksempelvis ikke kan tjekke saldoen på telefondisplayet.

»Udsigten til, at rejsekortet, om jeg så må sige, bliver lagt ind i mobiltelefonen, er svindende. Det ser dårligere ud nu, end det gjorde for et år eller to siden,« siger chefkonsulent i Rejsekort A/S Gregers Mogensen.

Årsagen er, at den trådløse NFC-­teknologi (Near Field Communication), som Rejsekort A/S tidligere har lagt op til kunne anvendes til at checke ind og ud med en mobiltelefon ved rejsekort-standeren, alligevel ikke uden videre fungerer med rejsekort-systemet.

Læs også: Rejsekort: Derfor er alle alternativer til NFC i mobiltelefoner problematiske

Ekspert inden for kort-teknologier Henning N. Jensen, seniorpartner i PlusCon, kalder det et betydeligt strategisk distributionsproblem, at rejsekortet og mobiltelefonen har bevæget sig længere fra hinanden.

»Det vil befolkningen ikke kunne forstå. Det giver ikke logisk mening, sådan som teknologierne udvikler sig. Andre kort er jo netop på vej til mobile NFC-løsninger i henhold til de standarder, der har eksisteret i flere år,« siger han.

I april 2013 skrev Gregers Mogensen i et notat, at rejsekortet var teknisk klar til NFC-mobiltelefoner.

Men det holder i udgangspunktet kun, hvis NFC-chippen i telefonen kommer fra en bestemt producent, nemlig NXP, og Gregers Mogensen vurderer selv, at kun omkring 25 procent af telefonerne på markedet opfylder det krav.

En anden chipproducent, Broad­com, der nu leverer NFC-chips til flere af Googles populære Nexus-enheder, fungerer altså ikke med rejsekortsystemet. Den første Nexus 7-tablet (2012) havde således en chip fra NXP, mens den seneste fra 2013 har en chip fra Broadcom.

Desuden fremgik det af notatet, at NFC-teknologi mangler i de populære iPhones, som har en stor markedsandel i Danmark. Uanset hvad Apple gør, ændrer det dog ikke på, at der kommer stadig flere NFC-telefoner fra andre producenter.

»Notatet er skrevet i forventning om, at vi ikke ville få et problem i forhold til Broadcom-chips. Det er skrevet, før det problem dukkede op. Vi troede, det var nemmere, da jeg skrev det, end det viste sig at være. Ikke kun på grund af iPhone, men nu også på grund af Broadcom,« siger Gregers Mogensen.

Henning N. Jensen hæfter sig ved, at den tekniske udvikling er løbet fra rejsekortet.

»Systemet er forældet, og det her er endnu et eksempel på, at det ikke er tidssvarende. I realiteten bør systemet skrottes, men det sker næppe. Der er investeret for meget i det,« siger han.

Ifølge Gregers Mogensen er der også generelle problemer med kvaliteten af NFC-antenner i mobiltelefoner til brug for et rejsekort-­system, ligesom det tager for lang tid at checke ind og checke ud for en telefon ved en rejsekortstander sammenlignet med et fysisk kort:

»Hvis du kigger rundt omkring til andre rejsekort-selskaber i verden, så er der faldende interesse for rejsekort og NFC, fordi komplika­tionerne er begyndt at tårne sig op i den virkelige verden.«

I sidste ende bliver det mobiltelefoner, og ikke rejsekort-standerne, der kommer til at skulle ændre sig, fortæller Gregers Mogensen:

»Det mener vi ikke er vores opgave. Vi sætter os ned og venter, men det gør vi ikke alene. Vi holder tæt kontakt med en række af de øvrige rejsekort-selskaber rundt om i Europa og følger med i, hvad der sker. Der er ikke nogen, der er klar.«

Gregers Mogensen kan ikke umiddelbart få øje på alternative måder at flytte rejsekortet over på mobiltelefonen på – altså uden om NFC.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>