Støj-beregninger ramte forkert: Naboer til vindmøller får erstatning i retten

Fredag tilkendte Vestre Landsret et ægtepar fra Tarm i Vestjylland 500.000 kroner i erstatning, fordi parret er blevet ufrivillige naboer til en vindmøllepark.

Vindmølleerstatninger er indtil nu blevet tildelt ud fra teoretiske beregninger, der er udført, inden vindmøllerne er blevet bygget. Fredagens dom tager derimod udgangspunkt i de reelle forhold, efter at møllerne er sat i drift. De målinger vist, at de otte vindmøller, som står 500 meter fra Erik Nielsen og hans kones hus, udsender markant højere lavfrekvent støj end forudset i beregningerne.

Erik Nielsen protesterede allerede over placeringen af vindmøllerne, inden de kom i drift i 2010. Siden har parret haft svært ved at sove om natten på grund af støjen, og Erik Nielsens kone har været indlagt på hospitalet med forhøjet blodtryk, som vurderes til at have forbindelse til støjen fra vindmøllerne. Det skriver flere medier, herunder Berlingske.

Ifølge vindmøllebekendtgørelsen skal den pågældende kommune, i dette tilfælde Ringkøbing-Skjern Kommune, godkende og føre tilsyn med vindmølleparker for at sikre, at blandt andet grænserne for støjniveau bliver overholdt.

Støjgrænserne for nabobeboelse i det åbne land er 44 dB ved 8 m/s og 42 dB ved 6 m/s. Grænsen for lavfrekvent støj er 20 dB både ved 6 og 8 m/s og gælder for det beregnede indendørs støjniveau.

Miljøstyrelsen har ikke har set afgørelsen af sagen fra Tarm og kan derfor endnu ikke vurdere sagens indhold og betydning. Styrelsens Vindmøllerejsehold, der hjælper landets kommuner med at fremme vindmølleplanlægningen, er nu igang med at indhente oplysningerne.

»Når dommen fra Vestre Landsret foreligger, vil vi se nærmere på præmisserne for Landsrettens afgørelse,« siger støjekspert og civilingeniør Jesper Mogensen fra Vindmøllerejseholdet til Ingeniøren.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>