Svar på 950 spørgsmål om kampfly afgør nu Danmarks typevalg

Torsdag aften modtog de fire udenlandske kampflyproducenter, som dyster om at sælge omkring 30 kampfly til Danmark, et næsten 1000 sider langt dokument fra det danske forsvarsministerium. Det var den såkaldte “Request for Binding Information”, hvori Danmark fortæller, hvad det er vi mener, at vores nye fly skal kunne, og hvordan vi agter at anvende og vedligeholde flyene.

Denne informationsanmodning består også af omkring 950 spørgsmål til producenterne om deres flys egenskaber og set-up’et omkring dem med hensyn til blandt andet support og vedligeholdelse samt træning og uddannelse af piloter og jordpersonale.

Nu har Lockheed Martin, Boeing, SAAB og Airbus lidt over tre måneder til at skrive på deres svar med bindende informationer om de fly, som de tilbyder Danmark. Senest den 21. juli skal producenterne aflevere ringbindene med informationerne til Forsvarsministeriet over for Christiansborg.

De fire kandidatfly er F-35A Joint Strike Fighter, F/A-18F Super Hornet, Gripen E og Eurofighter.

Simulatortest giver endnu flere svar

Efter at have modtaget svarene fra de fire flyproducenter vil et programkontor i Forsvarsministeriet bruge de kommende måneder på at tygge informationerne igennem, stille uddybende spørgsmål, teste flyene i simulatorer og meget andet.

Til foråret næste år forventes programkontoret at komme med en indstilling til politikerne om, hvilket fly de bør vælge ud, som programkontoret så vil begynde kontraktforhandlinger med. Planen er, at det politiske typevalg skal foretages i midten af næste år.

”Jeg er tilfreds med, at vi med udsendelsen af informationsanmodningen har nået en vigtig milepæl i programmet. Vi holder os til tidsplanen, og vi er meget fokuserede på at levere et gennemarbejdet og fyldestgørende beslutningsgrundlag, der giver de bedst mulige forudsætninger for den kommende beslutning om kampflytypevalg,” siger Lone Lindsby, der er direktør for det programkontor under Forsvarsministeriet, som står for at evaluere flyene.

Udskudt flere gange

Det er ikke første gang Danmark beder om informationer om fly til afløsning af de aldrende F-16 fly. Tilbage i 2005 bad man også en række kampflyproducenter om at komme med informationer om deres fly. Dengang var det planen at træffe et typevalg i 2009. Det blev udskudt flere gange og i marts 2010 satte daværende forsvarsminister Gitte Lillelund Bech (V) konkurrencen på pause. Tre år senere blev den startet op igen af daværende forsvarsminister Nick Hækkerup (S). Og nu beder man så kandidaterne om at svare på omkring 950 spørgsmål om deres fly.

Denne gang er der ingen vej tilbage, og det er ikke muligt at udsætte processen i flere år endnu en gang. I hvert fald ikke hvis man vil sikre en glidende overgang mellem F-16 flyene og de nye fly. Så er det nødvendigt med et typevalg i 2015. Med 2-3 år til kontraktforhandlinger og cirka to års produktionstid vil flyene kunne leveres fra 2020 til 2024. På det tidspunkt vil F-16 flyene være op til 44 år gamle og synge på allersidste vers.

Fakta: Sådan vælger Danmark det bedste fly

Programkontoret evaluerer flyene inden for fire evalueringsområder: Strategiske forhold, militærfaglige forhold, økonomi og industrisamarbejde. Den strategiske evaluering vil blandt andet fokusere på kandidaternes varetagelse eller opfyldelse af overordnede danske sikkerheds- og forsvarspolitiske målsætninger. Det handler dels om sikkerhedspolitiske aspekter, og dels om militærstrategiske aspekter i forhold til samarbejde med andre lande.

Den militære evaluering vil fokusere på kandidaternes evne til at levere operativ effekt, mulighed for at holde flyet opdateret i den forventede levetid – kaldet fremtidssikring – samt risici forbundet med den enkelte kandidat. Den økonomiske evaluering fokuserer på en sammenlignelig opgørelse af kandidaternes levetidsomkostninger, herunder omkostninger forbundet med anskaffelse og løbende drift og vedligeholdelse.

Den industrielle evaluering fokuserer på, hvordan kandidaterne, gennem industrielle relationer, kan understøtte væsentlige danske sikkerhedsinteresser.

Typevalgsprocessen kvalitetssikres eksternt af Deloitte i samarbejde med RAND Europe. Dette skal bl.a. medvirke til at sikre, at processen gennemføres i overensstemmelse med principper om sporbarhed, gennemsigtighed, fuldstændighed og ligebehandling.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>