Thorning og Løkke: Slut med langtrukken og dyr byggesagsbehandling

Der er fire måneders forskel mellem de kommuner, der er hurtigst til at behandle byggesager, og dem, der er langsomt. Det viste en opgørelse fra brancheforeningen Dansk Byggeri sidste år. Mere end halvdelen af kommunerne er mere end to måneder om at give tilladelse til nyt byggeri.

Samtidig er der store forskelle i kommunernes gebyrer for sagsbehandlingen. Eksempelvis koster det 1.830 kroner at få godkendt en fabriksbygning på Ærø, mens Københavns Kommune skal have 875.000 kroner for den samme opgave.

Men det skal der laves om på, lovede både statsminister Helle Thorning Schmidt (S) og Venstres formand Lars Løkke Rasmussen på Dansk Byggeris årsdag torsdag.

Læs også: Kommission: Roadpricing og brugerbetaling på travle broer er det rigtige for Danmark

Helle Thorning Schmidt fortalte, at regeringen er i gang med at vurdere, hvilke af Produktivitetskommissionens anbefalinger den ville følge. Der vil ifølge statsministeren ikke være råd til ‘markante nye skatte- og afgiftslettelser,’ men der var andre ting, som politikerne kunne gøre for at forbedre byggeriets produktivitet, lovede hun.


Mere end halvdelen af kommunerne er gennemsnitligt mere end 2 måneder om at behandle byggeansøgninger. Nu skal systemet laves om, så sagsbehandlingstiden bliver mere ensartet. Det lover både regering og opposition. Foto: Dansk Byggeri

»Vi skal have ensartet sagsbehandlingstiden,« sagde hun således.

Kort efter indtog Venstres formand Lars Løkke Rasmussen scenen og lovede også en indsats mod de lange sagsbehandlingstider.

Efterfølgende åbnede klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Pedersen (R) op for, at hele byggesagsbehandlingsområdet kunne blive omorganiseret for at effektivisere det. Det forslag har blandt andet været oppe og vende i den arbejdsgruppe for effektivisering af byggesagsbehandlingen, som afleverede sin anbefalinger helt tilbage i september 2012.

Kommunerne har på sin side fremhævet, at der er mange grunde til forskellene i sagsbehandlingstider. Eksempelvis er der stor forskel på, hvor mange parter der skal høres i forbindelse med byggesagsbehandlingen, og mange kommuner oplever, at ansøgerne og deres rådgivere levere ufyldestgørende ansøgninger. Og kommunerne kan ikke kontrollere, hvor hurtigt ansøgerne afleverer de nødvendige oplysninger.

Læs også: Nye værktøjer skal sætte skub i kommunernes byggesagsbehandlingstider

Både statsministeren og byggeriets minister vil desuden se på, om de kan fjerne nogle af de særregler, der gør det svært for udenlandske byggevareproducenter at komme ind på det danske marked.

»Er der overhovedet nogen grund til, at vi stiller skrappere krav i Danmark end i andre lande,« spurgte Rasmus Helveg Pedersen ud i forsamlingen.

Lars Løkke Rasmussen bakkede op om et opgør med de danske særregler og fremhævede igen Venstres forslag om at gøre BoligJob-ordningen permanent for at minimere boligejernes tilskyndelse til at bruge sort arbejdskraft.

I begyndelsen af maj forventer regeringen at offentliggøre sin energirenoveringsstrategi og senere på året kommer der en byggepolitiske handlingsplan, fortalte Rasmus Helveg Pedersen.

Politikerne lægger blandt andet op til at revidere byggeriets aftalesystem. Desuden skal det være nemmere og mindre bureaukratisk at deltage i offentlige udbud.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>