Krav til nye biler får CO2-udledning fra danske veje til at styrtdykke

Regeringens fremskrivning af CO2- udledningen fra biltrafikken i 2020 undervurderer sektorens egen evne til at reducere CO2-udledningen.

Ifølge en ny rapport fra Ea Energianalyse udarbejdet for interesseorganisationen Energi- og Olie­forum vil sektoren for vejtransport udlede to millioner ton CO2 mindre i 2020, end de officielle fremskrivninger forudsiger. Dermed vil udledningen være 10 millioner ton.

Læs også: Danskernes hang til mikrobiler er tæt på at redde regeringens klimamål

Forskellen skyldes, at Energistyrelsens basisfremskrivninger for 2020 vurderer den gennemsnit­lige udledning pr. bil til at være 110 gram CO2 per kørt kilometer.

Det er 15 gram mere end de 95 gram pr. kilometer, som Ea Energi­analyse lægger til grund for sine beregninger.

Ea Energianalyse forklarer den ganske mærkbare forskel med, at Energistyrelsens fremskrivninger ikke tager højde for EU’s 2021-krav til nye biler, der gennemsnitligt ikke må overstige en CO2-udledning på 95 gram pr. kilometer.

Det er et krav, der længe har været undervejs, men som først blev endeligt vedtaget i november 2013, hvorfor det heller ikke indgår i Energistyrelsens seneste fremskrivning. I styrelsens hidtidige fremskrivninger anerkender man, at estimaterne er konservative.

Opdateret fremskrivning på vej

Energistyrelsen oplyser til Ingeniøren, at man ganske rigtigt i sine hidtidige fremskrivninger ikke har taget højde for de nye EU-krav.

Siden seneste fremskrivning er kravet om energieffektivitet i biler blevet til virkelighed, og det skal være opfyldt i 2021. Det vil derfor også ændre på Energistyrelsens fremskrivninger

»I vores hidtidige fremskrivninger har vi ikke haft de nye EU-reguleringer med. Vi er i gang med at lave en ny fremskrivning, og der kommer de selvfølgelig med. Vores gæt lige nu er, at det ikke falder meget langt fra Ea’s resultat,« siger kontorchef i Energistyrelsen Morten Petersen.

Han understreger dog, at Energistyrelsen endnu ikke har kigget på detaljerne i den nye rapport, ligesom nogle faktorer, der bliver lagt til grund for reduktionen af CO2, kan synes optimistiske.

Blandt andet fremhæver kontorchefen, at det i beregningerne også forudsættes, at tre procent af alle solgte biler i 2020 vil være elbiler, og at fem procent vil være plug-in- hybridbiler.

»Det er en noget mere markant indfasning af el- og hybridbiler, end vi normalt opererer med. Det kræver i hvert fald, at afgifterne bliver ændret efter 2015. Det kan sagtens være realistisk, det er dog mere baseret på et fremtidsscenarie, mens vi prøver at holde det mere kælderkoldt,« siger Morten Petersen.

Kan hjælpe Danmark i mål

Ifølge Ea Energianalyse vil den sparede CO2-udledning i 2020 kunne være med til at løfte Danmarks opgave med at opfylde sin klima­plan for 2020, hvor den samlede CO2-udledning skal mindskes med 40 procent sammenlignet med niveauet i 1990.

I regeringens eget oplæg til klima­planen lyder det, at der vil blive udledt 4 millioner ton for meget CO2 i 2020, hvis ikke man indfører en række tiltag for at reducere udledningen.

Det førte i august måned til et katalog på ca. 80 ideer til, hvordan CO2-udledningen kan nedbringes yderligere.

Med de nye beregninger vurderer Ea Energianalyse dog, at der kan findes store CO2-besparelser i det regnskab – og også i statskassen, da det vil betyde et mindre behov for investeringer i nye tiltag for at nedbringe CO2-udledningen.

Interesseret i klimavenlig bilteknologi – abonnér på Ingeniørens nyhedsbrev

Morten Petersen understreger dog, at der fortsat venter en stor opgave, og derfor løser den reducerede udledning fra biler langtfra alle problemer:

»Man skal være opmærksom på, at det ikke giver en lineær reduk­tion hen over årene efter 2020. Det giver et dyk nedad, men herefter skal der stadig reduceres langt mere. Det, der også bliver udfordringen nu, er, at det har været et langt og hårdt slag i EU at få vedtaget de nye regler. Derfor er muligheden for at stille yderligere krav til energi­effektiviteten i transportsektoren selvfølgelig også blevet begrænset. På den korte bane i hvert fald,« siger han.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>